ΔΙΕΘΝΗ

Credit Suisse: Η «συγγνώμη» του CEO στη γενική συνέλευση της τράπεζας

Credit Suisse: Η «συγγνώμη» του CEO στη γενική συνέλευση της τράπεζας
AP / Seth Wenig

«Συγγνώμη» ζήτησε από τους μετόχους ο επικεφαλής της Credit Suisse, Άξελ Λίμαν, για την κατάρρευση της ιστορικής τράπεζας, η οποία οδήγησε στην «αμφιλεγόμενη» εξαγοράς της από την UBS.

«Αποτύχαμε να απορροφήσουμε τον αντίκτυπο των δικαστικών σκανδάλων και να “αντικρούσουμε” τα αρνητικά πρωτοσέλιδα με θετικά δεδομένα» δήλωσε

Κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία είναι και η τελευταία για την τράπεζα ως ανεξάρτητη επιχείρηση, ο πρόεδρος της Credit Suisse ζήτησε δημόσια συγγνώμη για την αποτυχία των στελεχών να «απορροφήσουν» τον αντίκτυπο των σκανδάλων, κάτι που οδήγησε στην εξαγορά της τράπεζας με την ιστορία των 167 ετών.

«Η πικρία, ο θυμός και το σοκ όλων εκείνων που είναι απογοητευμένοι, συγκλονισμένοι και επηρεασμένοι από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι αισθητή», πρόσθεσε ο Λίμαν και τόνισε «γι’ αυτό λυπάμαι ειλικρινά. Ζητώ συγγνώμη που δεν ήμασταν πλέον σε θέση να αναχαιτίσουμε την απώλεια εμπιστοσύνης που είχε συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, και για την απογοήτευσή σας».

Σύμφωνα με το CNBC, η εξαγορά των 3 δισ. φράγκων, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποτέλεσε «αναγκαίο κακό», προκειμένου να αποτραπεί η διάχυση της κρίσης και στις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης. Μάλιστα, το deal εξαγοράς ολοκληρώθηκε παρακάμπτοντας τους μετόχους τόσο της Credit Suisse όσο και της UBS, κάτι που αντικατοπτρίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της συμφωνίας.

Η Credit Suisse, από τα τέλη του 2022, προσπαθούσε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, παρουσιάζοντας τον Νοέμβριο ένα φιλόδοξο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Οι ελβετικές δικαστικές αρχές ερευνούν την εξαγορά

Σημειώνεται πως για έρευνα της εξαγοράς της Credit Suisse από τον όμιλο UBS, από την ομοσπονδιακή εισαγγελία της Ελβετίας, με την υποστήριξη παράλληλα του κράτους, κάνουν λόγο οι Financial Times.

Η εισαγγελία της Βέρνης εξετάζει ενδεχόμενες παραβάσεις του ελβετικού ποινικού κώδικα από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ρυθμιστικές αρχές και στελέχη στις δύο τράπεζες, που συμφώνησαν για την επείγουσα συγχώνευση τον περασμένο μήνα, ανέφερε η εφημερίδα, η οποία επικαλείται την αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ