ΔΙΕΘΝΗ

Ποια επαγγέλματα «κινδυνεύουν» από την τεχνητή νοημοσύνη - Δείτε τη λίστα

Ποια επαγγέλματα «κινδυνεύουν» από την τεχνητή νοημοσύνη - Δείτε τη λίστα
Το ρομπότ «Μάρτι» ήδη έχει πάρει θέση εργαζομένου σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο εξωτερικό AP Photo/Matt Rourke, File

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αναστάτωση» ή ακόμα και να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs.

Συγκεκριμένα, η έρευνα αναφέρεται σε έναν τύπο AI, η οποία λέγεται «Generative AI» και κερδίζει έδαφος τους τελευταίους μήνες. Στο ευρύ κοινό έγινε γνωστή από την κυκλοφορία της πλατφόρμας ChatGPT της OpenAI, η οποία σύντομα έγινε viral και προκάλεσε ένα «κύμα» ανακοινώσεων από άλλες τεχνολογικές εταιρείες που έχουν δρομολογήσει τη δημιουργία των δικών τους AI συστημάτων.

Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες τεχνολογίας σε όλο τον κόσμο αποκάλυψαν τα δικά τους λεγόμενα γενετικά chatbot AI. Τα σχέδιά του για την κυκλοφορία της δικής του πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT ανακοίνωσε ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Alibaba. Την ίδια ώρα η Google της Alphabet και η κινεζική ομάδα τεχνολογίας Baidu ανακοίνωσαν επίσης τα δικά τους μοντέλα AI και κυκλοφόρησαν παρόμοια chatbot.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs σχεδόν τα 2/3 των θέσεων εργασίας είναι εκτεθειμένα σε κάποιο βαθμό στην αυτοματοποιημένη AI, ενώ η «generative AI» θα μπορούσε να υποκαταστήσει περίπου το ¼ των θέσεων εργασίας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την παγκόσμια παραγωγικότητα των εργαζομένων, με την Goldman Sachs να εκτιμά πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αυξήσει μέχρι και το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 7%.

Τα επαγγέλματα που «κινδυνεύουν» περισσότερο

Από την κυκλοφορία του, τον Νοέμβριο 2022, το ChatGPT έχει χρησιμοποιηθεί για να γράψει επιστολές, ένα παιδικό βιβλίο, εκπαιδευτικές ασκήσεις και ολόκληρες εργασίες για φοιτητές πανεπιστημίου, ενώ εργαζόμενοι της Amazon που «δοκίμασαν» την πλατφόρμα εγκρίνουν την απόδοση της στο να δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις καταναλωτών.

Ωστόσο, οι χρήστες του ChatGPT εντόπισαν και προβλήματα παραπληροφόρησης, λανθασμένες απαντήσεις σε βασικά μαθηματικά και περιπτώσεις κωδικοποίησης, με πολλούς να προειδοποιούν πως το ανθρώπινο κριτήριο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία αυτού του είδους τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το Business Insider, τα 10 επαγγέλματα που «κινδυνεύουν» περισσότερο να αντικατασταθούν από την τεχνολογία AIστο μέλλον είναι τα εξής:

  • Τεχνολογικά επαγγέλματα όπως προγραμματιστές, μηχανικοί λογισμικού και αναλυτές δεδομένων
  • Επαγγέλματα πολυμέσων όπως διαφημιστές, δημιουργοί περιεχομένου και δημοσιογράφοι
  • Νομικοί βοηθοί και βοηθητικά επαγγέλματα του νομικού κλάδου
  • Ερευνητικοί αναλυτές
  • Δάσκαλοι
  • Οικονομικά επαγγέλματα όπως αναλυτές και προσωπικοί σύμβουλοι
  • Επενδυτές
  • Γραφίστες
  • Λογιστές
  • Προσωπικό εξυπηρέτησης πελατών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ