ΔΙΕΘΝΗ

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας - Ανησυχία για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο της Γαλλίας - Ανησυχία για τις μεταρρυθμίσεις Μακρόν
Διαδήλωση στη Γαλλία ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν AP Photo/Daniel Cole

Υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα, στο επίπεδο «AA–» το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings την Παρασκευή (28/4), επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τις πρόσφατες κοινωνικές αντιδράσεις, που κατ’ αυτόν θα επιβαρύνουν τη δυνατότητα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους.

«Το πολιτικό αδιέξοδο και οι κοινωνικές κινητοποιήσεις (ενίοτε βίαιες) εγείρουν κίνδυνο για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιέσεις για πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ή αντιστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο οίκος σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι, η γαλλική κυβέρνηση πέρασε πρόσφατα την επίμαχη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία, η οποία προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, γεγονός που προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Η μεταρρύθμιση πυροδότησε «διαδηλώσεις και απεργίες σε όλη τη χώρα και πιθανόν θα ενισχύσει ριζοσπαστικές και αντισυστημικές δυνάμεις», έκρινε ο οίκος αξιολόγησης, που ως χθες τοποθετούσε τη Γαλλία στη βαθμίδα «AA» με αρνητική προοπτική.

Η νέα αξιολόγηση είναι «AA–» με πλέον σταθερή προοπτική.

Ο Fitch είναι ο πρώτος από τους λεγόμενους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αποφάσισε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο του δημοσίου της Γαλλίας μετά τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την «απαισιόδοξη εκτίμηση» του Fitch, κρίνοντας πως ο οίκος αξιολόγησης «υποτιμά τις επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων», ιδίως αυτής του συστήματος συντάξεων.

Να σημειωθεί ότι, το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα αφού έφθασε το 4,7% του ΑΕΠ το 2022, αναμένεται να αυξηθεί το 2023 στο 4,9%, προτού αρχίσει να μειώνεται από το 2024, κατά τις προβλέψεις της κυβέρνησης του κ. Μακρόν στο πρόγραμμα σταθερότητας που δημοσιοποίησε τις τελευταίες ημέρες, κατά το οποίο η Γαλλία θα επιστρέψει εντός των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών ορίων το 2027.

Ο Fitch προβλέπει πως το έλλειμμα της Γαλλίας θα φθάσει το 5% του ΑΕΠ φέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ