ΔΙΕΘΝΗ

First Republic: Στα χέρια των ρυθμιστικών Αρχών η τράπεζα – Θα πουληθεί στη JP Morgan

First Republic: Στα χέρια των ρυθμιστικών Αρχών η τράπεζα – Θα πουληθεί στη JP Morgan
Υποκατάστημα της τράπεζας First Republic Bank στη Μασαχουσέτη (AP Photo/Steven Senne, File)

Στα χέρια των ρυθμιστικών Αρχών της Καλιφόρνια πέρασε η τράπεζα First Republic, με το Bloomberg να μεταδίδει πως υπάρχει συμφωνία να πουληθεί στη JP Morgan.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσπάθειες διάσωσης της τράπεζας απέτυχαν και δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από σειρά λανθασμένων επενδύσεων.

Κατά το οικονομικό πρακτορείο, η JP Morgan θα αναλάβει όλες τις καταθέσεις, συμπεριλαμβανομένων όλων των ανασφάλιστων καταθέσεων, και ουσιαστικά όλων των περιουσιακών στοιχείων της First Republic.

Πρόκειται για την τρίτη τράπεζα που καταρρέει στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο, μετά τις Silicon Valley Bank και Signature Bank.

Όπως έγινε γνωστό, τον έλεγχο της τράπεζας, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανέλαβε η Υπηρεσία Οικονομικής Προστασίας και Καινοτομίας της Καλιφόρνιας, που διόρισε διόρισε την ομοσπονδιακή υπηρεσία (Federal Deposit Insurance Corporation FDIC) για την εποπτεία της αναφερόμενης τράπεζας.

Όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Financial Times, η First Republic είχε συνολικό ενεργητικό 229,1 δισ. δολάρια στα τέλη του 2022, βρισκόμενη στη 14η θέση της λίστας με τους μεγαλύτερους δανειοδότες στα τέλη του 2022.

Βάσει της συμφωνίας, η JPMorgan θα πάρει όλες τις καταθέσεις της τράπεζας, καθώς και «σχεδόν» όλο το ενεργητικό της, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων (FDIC).

«Η κυβέρνησή μας, μάς κάλεσε, καθώς και άλλους, να παρέμβουμε και το πράξαμε», ανέφερε ο Τζέιμι Ντάιμον, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, σε χωριστή ανακοίνωση.

«Η χρηματοπιστωτική σταθερότητά μας, οι δυνατότητές μας και το επιχειρηματικό μοντέλο μας, μας επέτρεψαν να προτείνουμε μια προσφορά που επιτρέπει να εκτελέσουμε τη συναλλαγή με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τα κόστη για το ταμείο ασφάλισης καταθέσεων», τη FDIC, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο του εγχειρήματος, τα δάνεια της First Republic πρόκειται να επανεκτιμηθούν προς τα κάτω και η FDIC δέχθηκε να αναλάβει ένα μέρος αυτών των απωλειών: η υπηρεσία εκτιμά πως η επιχείρηση αυτή θα της κοστίσει περίπου 13 δισεκ. δολάρια.

Τα καταστήματα της τράπεζας θα μπορέσουν να ανοίξουν σήμερα όπως συνήθως.

Το τραπεζικό ίδρυμα βρισκόταν σε αναταραχή μετά τις πτωχεύσεις της SVB και της Signature, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβαν οι ρυθμιστικές αρχές έπειτα από μαζικές αποχωρήσεις πελατών που ανησυχούσαν για τη βιωσιμότητά τους.

Οι αρχές και άλλες μεγάλες τράπεζες είχαν σπεύσει τότε να διασώσουν την First Republic για να αποφύγουν να έχει την ίδια τύχη, με 11 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δέχονται να εκταμιεύσουν συνολικά για το σκοπό αυτό 30 δισεκ. δολάρια.

Όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να καθησυχάσει τους επενδυτές και η μετοχή συνέχισε να πέφτει στη Γουόλ Στριτ.

Η τράπεζα δεν κατάφερε να βρει ένα ικανοποιητικό σχέδιο διάσωσης και, όταν επιβεβαίωσε, την περασμένη Δευτέρα, πως πολλοί πελάτες είχαν αποσύρει τις καταθέσεις τους το πρώτο φετινό τρίμηνο, συνολικά περισσότερα από 100 δισεκ. δολάρια, η μετοχή της σημείωσε κάθετη πτώση.

Στο κλείσιμο του Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η αξία της First Republic δεν ήταν πλέον παρά 654 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην αρχή της χρονιάς άξιζε περισσότερα από 20 δισεκ. δολάρια και περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια στην καλύτερη περίοδό της, το Νοέμβριο 2021.

Οι αρχές, οι οποίες έμοιαζαν απρόθυμες να σπεύσουν προς διάσωση άλλης μιας τράπεζας, ανέλαβαν τελικά δράση.

Η FDIC και το υπουργείο Οικονομικών ζήτησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας από τράπεζες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και την Παρασκευή επέτρεψαν σε λίγες απ' αυτές να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες χρηματοπιστωτικές πληροφορίες για τη First Republic.

Η διαδικασία της υποβολής προσφορών ήταν «πολύ ανταγωνιστική» και κατέληξε σε μια συναλλαγή «συμβατή με την απαίτηση για μικρότερο κόστος», διαβεβαίωσε η FDIC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ