ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 14 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις απασχόλησης μέχρι το 2027

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 14 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις απασχόλησης μέχρι το 2027
Το λογότυπο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ AP Photo/Markus Schreiber

Την αλλαγή του ενός τετάρτου των θέσεων εργασίας μέχρι το 2027 προβλέπει νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα (1/5) στη δημοσιότητα, ενώ παράλληλα εκτιμάται μείωση των θέσεων απασχόλησης κατά 14 εκατομμύρια. 

Ειδικότερα, ο οργανισμός που διεξάγει το ετήσιο φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αναφέρει πως η έρευνα έδειξε ότι περίπου 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατομμύρια θα καταργηθούν μέχρι το 2027, με αποτέλεσμα να σημειωθεί καθαρή μείωση κατά 2% της τρέχουσας απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο Future of Jobs (Το μέλλον των θέσεων εργασίας).

Σημειώνεται ότι, η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 800 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 11 εκατομμύρια εργαζομένους και χρησιμοποιεί δεδομένα για 673 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.

Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι αυτές που προκαλούν τόσο τη δημιουργία, όσο και την κατάργηση θέσεων εργασίας, σύμφωνα με μια σύνοψη της έρευνας.

«Η πρόοδος στη χρήση της τεχνολογίας και η αύξηση της ψηφιοποίησης θα προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας», αναφέρεται.

Παράλληλα, αναμένεται να καταργηθούν οι ρόλοι που μπορούν να αυτοματοποιηθούν, όπως οι θέσεις των ταμιών τραπεζών και άλλων υπαλλήλων γραφείου, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ