ΔΙΕΘΝΗ

Ο πληθωρισμός στην Βρετανία υποχώρησε στο 8,7% τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός στην Βρετανία υποχώρησε στο 8,7% τον Απρίλιο
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Σε μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Βρετανία των Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα, η Βρετανία είδε τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 8,7%, σε ετήσια βάση, έναντι 10,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) της χώρας. 

Ωστόσο, παρέμεινε σε υψηλότερο ποσοστό από την εκτίμηση των οικονομικών αναλυτών σε έρευνα του Reuters, που «έβλεπαν» πτώση 8,2%.

«Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών συνέχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο», ωστόσο ο ετήσιος δείκτης πληθωρισμού για την συγκεκριμένη κατηγορία υποχώρησε από 19,2 τον Μάρτιο σε 19,1 τον Απρίλιο, σε ετήσιο επίπεδο, όπως αναφέρει το CNBC.

Παραμένει ψηλά ο δομικός πληθωρισμός

Στο πιο ανησυχητικό στοιχείο για την BoE, ο δομικός πληθωρισμός - στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας - επιταχύνθηκε απρόσμενα στο 6,8%, στην υψηλότερη τιμή του από το 1992, αυξημένος από το 6,2% του Μαρτίου.

Ο πληθωρισμός στα είδη παντοπωλείου μειώθηκε ελαφρά, στο 19%, παραμένοντας ωστόσο πολύ κοντά σε υψηλό 45 ετών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την πεποίθηση ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα επεκτείνει τον κύκλο της νομισματικής σύσφιξης και το καλοκαίρι, προκειμένου να ξεριζώσει τις αυξητικές πιέσεις στις τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ