ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ πέρασε το πρώτο στάδιο «κλειδί» - Τι προβλέπει

Η συμφωνία για το χρέος των ΗΠΑ πέρασε το πρώτο στάδιο «κλειδί» - Τι προβλέπει
Ο Κέβιν Μακάρθι στη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ AP Photo/Jose Luis Magana

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε την Τετάρτη (31/5) το κείμενο που αναστέλλει το όριο δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους ως το 2025, τα μέλη των Αντιπροσώπων, αποτρέποντας κατ' αυτόν τον τρόπο την κήρυξη στάσης πληρωμών από την 5η Ιουνίου στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 314 ψήφους έναντι 117, θα πρέπει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία, όπου αναμένεται να κατατεθεί «το συντομότερο δυνατόν» για να «αποφύγουμε τη στάση πληρωμών».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν επεσήμανε ότι αποτελεί «κρίσιμο βήμα μπροστά», το οποίο εξασφαλίστηκε χάρη «στον συμβιβασμό των δύο κομμάτων» του αμερικανικού Κοινοβουλίου.

«Απόψε η Βουλή (των Αντιπροσώπων) έκανε ένα κρίσιμο βήμα μπροστά για να αποτραπεί η πρώτη κήρυξη στάσης πληρωμών» στην ιστορία των ΗΠΑ, τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Τι προβλέπει το «επίμαχο» νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναστέλλει το όριο του χρέους (31,4 τρισεκ. δολάρια, παγκόσμιο ρεκόρ) ως την 1η Ιανουαρίου 2025, δηλαδή μέχρι και την περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024.

Σε αντάλλαγμα, δαπάνες θα περιοριστούν ή θα μείνουν σταθερές, πλην αυτών για τις ένοπλες δυνάμεις και τους βετεράνους, το 2024 και θα αυξηθούν κατά 1%, μη υπολογιζόμενου του πληθωρισμού, το 2025.

Προβλέπεται επίσης μείωση κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια των κεφαλαίων που είχαν κατανεμηθεί στις υπηρεσίες της εφορίας για να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν τους ελέγχους.

Η συμφωνία, όπως επισημαίνει το γραφείο τύπου του Μακάρθι, προβλέπει να ανακτηθούν «δισεκατομμύρια δολάρια» από κεφάλαια που είχαν διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αλλά δεν δαπανήθηκαν, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο συμβιβασμός συμπεριέλαβε επίσης μέτρα, που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, για τα προνοιακά επιδόματα: αυξάνει από τα 49 στα 54 έτη το όριο ηλικίας για τους άτεκνους ενήλικους που πρέπει να προσφέρουν εργασία για να λάβουν επισιτιστική βοήθεια, αλλά καταργεί αυτή την υποχρέωση για τους βετεράνους και τους άστεγους.

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις

Καρπός μαραθώνιων και σκληρών διαπραγματεύσεων που ολοκληρώθηκαν το τριήμερο της Memorial Day, το νομοσχέδιο επιτρέπει την αποφυγή του χειρότερου σεναρίου, που ήταν η αθέτηση πληρωμών από το αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος την ερχόμενη Δευτέρα (5/6).

Στην πραγματικότητα, όμως, προκειμένου να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν σε συμφωνία που, όπως όλοι οι συμβιβασμοί, δεν ικανοποίησε κανέναν.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία στην παράταξή του, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του και δίνοντας έμφαση στο ότι «σήμερα, θα υιοθετήσουμε τις μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών στην αμερικανική ιστορία».

Από την άλλη πλευρά, οι Δημοκρατικοί, μολονότι αντιμετώπιζαν με δυσφορία το ότι είναι αναγκασμένοι να αναθεωρήσουν τον προϋπολογισμό και να περικόψουν δαπάνες, υποσχέθηκαν να προσφέρουν τις ψήφους που έλειπαν για να περάσει το νομοσχέδιο.

«Οι Δημοκρατικοί της Βουλής θα φροντίσουν η χώρα να μην κηρύξει χρεοκοπία. Τελεία, αυτό όλο είναι όλο», είπε ο ηγέτης τους Χακίμ Τζέφρις.

«Δεν θα αφήσουμε τους εξτρεμιστές Ρεπουμπλικάνους να βυθίσουν την οικονομία μας και να κάνουν τους Αμερικανούς να υποφέρουν», σημείωσε σκωπτικά αργότερα, εκφράζοντας την ελπίδα πως ο κ. Μακάρθι θα εξασφάλιζε τουλάχιστον τα δυο τρίτα των ψήφων της κοινοβουλευτικής ομάδας του GOP, δηλαδή 150 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν το σώμα με ισχνή πλειοψηφία 222 έναντι 213.

Μετά την ψηφοφορία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «καλή είδηση για την οικονομία και τους Αμερικανούς», καλώντας τη Γερουσία «να εγκρίνει» το νομοσχέδιο «το ταχύτερο για να μπορέσω να το υπογράψω».

«Κακή συμφωνία»

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι συγκρούσεις. Στους Ρεπουμπλικάνους, οι σφοδρότερες επικρίσεις προήλθαν από την πτέρυγα των πιο σκληροπυρηνικών οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, που απαιτούσαν ακόμα μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.

Ο βουλευτής του Τέξας Τσιπ Ρόι έκανε λόγο για «κακή συμφωνία» που «δεν θα έπρεπε να ψηφίσει κανένας Ρεπουμπλικάνος». Ορισμένα μέλη αυτής της ομάδας σκέπτονται ακόμη και να ζητήσουν να αποπεμφθεί ο κ. Μακάρθι από τον θώκο του. Η πρόταση όμως δεν έχει υποστηριχθεί δημόσια ως τώρα παρά από ένα μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πιο μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνοι, όπως η βουλεύτρια της Νότιας Καρολίνας Νάνσι Μέις, επίσης τάχθηκαν κατά.

Στις τάξεις των Δημοκρατικών, μέλη της αριστερής πτέρυγας, όπως η Αλεξάντρια Οκάσιο- Κορτές και η Πραμίλα Τζάιαπαλ, αρνήθηκαν να ταχθούν υπέρ του κειμένου που «επέβαλαν», όπως τόνισαν, από τους Ρεπουμπλικάνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ