ΔΙΕΘΝΗ

Οι πιο πλούσιοι των πλουσίων έχασαν το 3,6% της περιουσίας τους το 2022

Οι πιο πλούσιοι των πλουσίων έχασαν το 3,6% της περιουσίας τους το 2022
Pixabay

Τη μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας δεκαετίας κατέγραψε η αξία της περιουσίας των πλουσιότερων μεταξύ των πιο πλούσιων ανθρώπων του κόσμου υπό την πίεση των χρηματιστηριακών απωλειών.

Σύμφωνα με διεθνή έρευνα που πραγματοποίησε το Capgemini, ο αριθμός όσων διαθέτουν ρευστότητα άνω του 1 εκατ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο, μειώθηκε κατά 3,3% το 2022, στους 21,7 εκατομμύρια ανθρώπους.

Παράλληλα μειώθηκε και η αξία της συνολικής περιουσίας τους, η οποία το 2022 εκτιμήθηκε στα 83 τρισ. δολάρια, μείωση κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και δέκα χρόνια εξαιτίας των μακροοικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», υπογράμμισε η Capgemini στην ετήσια έκθεσή της που αφορά 71 χώρες.

Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον πλανήτη, όπως και η αύξηση του πληθωρισμού και η άνοδος των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών έκαναν το 2022 πολύ δύσκολο από οικονομική άποψη. Εξάλλου μείωση σημείωσαν πέρυσι και οι δείκτες των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

«Υπάρχει έντονη σχέση» μεταξύ της εξέλιξης των χρηματιστηριακών δεικτών και των περιουσιών, εκτίμησε ο Ελίας Γάνεμ διευθυντής οικονομικών ερευνών του Capgemini.

Κάποιοι από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται με μικρότερους ρυθμούς πέρυσι, ανάμεσά τους ο - μέχρι πρόσφατα - πιο πλούσιος άνθρωπος παγκοσμίως, ο ιδιοκτήτης της LVMH Μπερνάρ Αρνό, αλλά και ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Στη Βόρεια Αμερική παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση της αξίας των περιουσιών των πλουσίων (-7,4%) ενώ ακολούθησε η Ευρώπη (-3,2%) και η περιοχή Ασίας- Ειρηνικού (-2,7%).

Αντιθέτως οι πλούσιοι στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Επέστρεψε στην κορυφή ο Ίλον Μασκ

Ο Ίλον Μασκ είναι και πάλι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Bloomberg Billionaires Index που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη.

Ο Μασκ εκτοπίστηκε από την πρώτη θέση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH Μπερνάρ Αρνό τον Δεκέμβριο, όταν οι μετοχές της Tesla σημείωσαν πτώση μετά την εξαγορά της Twitter ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ