ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει τον πληθωρισμό

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει τον πληθωρισμό
AP Photo

Στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει σήμερα, για όγδοη συνεχόμενη φορά, τα επιτόκια αναφέρθηκε αναλυτικά η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και στάθηκε στην πρόθεση της ευρωπαϊκής τράπεζας να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει εντός στόχου τον πληθωρισμό.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της ΕΚΤ για μια ακόμη αύξηση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως «έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», και προανανήγγειλε τη συνέχιση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, μέχρι ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του 2%. Μάλιστα, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός ναι μεν επιβραδύνεται, αλλά «θα εξακολουθήσει να παραμένει υψηλός για μεγάλο διάστημα».

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός αναμένεται να βρεθεί στο 5,4% το 2023, στο 3% το 2024 και στο 2,2% (δηλαδή στον στόχο) το 2025. Τα επιτόκια βρίσκονται σε υψηλό 22 ετών.

«Το κόστος ζωής γίνεται ακριβότερο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», αναγνώρισε η Κριστίν Λαγκάρντ και προσέθεσε πως «οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι εξαιρετικά αβέβαιες».

Υπενθυμίζεται πως επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς, η ΕΚΤ προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, εντούτοις, το ενδιαφέρον στρέφεται στη φρασεολογία της Κριστίν Λαγκάρτν, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου για το «στίγμα» των μελλοντικών της κινήσεων.

Πιθανή νέα αύξηση τον Ιούλιο

«Έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε και είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε με αύξηση τον Ιούλιο», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ και τόνισε πως η ΕΚΤ δεν εξετάζει μια παύση, ανάλογη της Fed, η αποία χθες αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις.

Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ «θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επίπεδα που είναι επαρκώς περιοριστικά για να επιτευχθεί η έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ και επανέλαβε ότι τα επιτόκια «θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο».

Βαρίδι για τις επιχειρήσεις

Η συνέχιση του κύκλου της σύσφιξης των επιτοκίων έχει άμεσο αντίκτυπο στον επιχειρηματικό στίβο, καθώς το κόστος του χρήματος γίνεται ολοένα και πιο δυσβάσταχτο. Πλέον, για τις νέες χορηγήσεις το τελικό επιτόκιο (Euribor πλέον τραπεζικού περιθωρίου) ξεπερνά ακόμη και το 6%, καθιστώντας ιδιαίτερα προβληματική τη χρηματοδότηση μιας σειράς επιχειρηματικών σχεδίων, χωρίς την αξιοποίηση άλλων εργαλείων όπως για παράδειγμα των Ταμείο Ανάκαμψης. Αντίστοιχα, «παγωμένη» είναι το τελευταίο διάστημα και η αγορά εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων, καθώς το κουπόνι θα έπρεπε να ξεπερνά τα επίπεδα του 7% ή ακόμη και του 8% προκειμένου να είναι δελεαστικό για τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο είναι προστατευμένοι από τις αυξήσεις, καθώς έχει επιβληθεί πλαφόν στο κόστος δανεισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ