ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: «Άλμα» στο βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 15%

Τουρκία: «Άλμα» στο βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 15%
Reuters

Αλλαγή «ρότας» αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 15%, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια τα μη συμβατικά οικονομικά μέτρα που προώθησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 8,5% στο 15%, κατά την πρώτη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική από την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο.

Στη δήλωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, αναφέρθηκε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης. Αναφέρεται: «Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής θα αυξηθεί με την έναρξη της διαδικασίας νομισματικής σύσφιξης. Ωστόσο, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της σταθερότητας των τιμών, η TCMB θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατηγικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Απότομη «βουτιά» έφερε στην τουρκική λίρα η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, με την ισοτιμία δολαρίου λίρας να αυξάνεται 2,40% στο 24,14.

Η 41χρονη στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας

Η έμπειρη τραπεζίτης Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Σαχάπ Καβτσίογλου στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Ερκάν, 41 ετών, απέκτησε πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Μπογαζίτζι της Κωνσταντινούπολης και διδακτορικό στην επιχειρησιακή έρευνα και τη χρηματοοικονομική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Η Ερκάν ολοκλήρωσε επίσης δύο προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και την ηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ