Τουρκία: «Άλμα» στο βασικό επιτόκιο από το 8,5% στο 15%
Αλλαγή «ρότας» αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 15%, εγκαταλείποντας για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια τα μη συμβατικά οικονομικά μέτρα που προώθησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα αύξησε το βασικό της επιτόκιο από το 8,5% στο 15%, κατά την πρώτη συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική από την επανεκλογή του Ερντογάν τον Μάιο.
Στη δήλωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, αναφέρθηκε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία νομισματικής σύσφιξης. Αναφέρεται: «Η αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής θα αυξηθεί με την έναρξη της διαδικασίας νομισματικής σύσφιξης. Ωστόσο, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας της σταθερότητας των τιμών, η TCMB θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατηγικές επενδύσεις που θα βελτιώσουν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».
Απότομη «βουτιά» έφερε στην τουρκική λίρα η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας, με την ισοτιμία δολαρίου λίρας να αυξάνεται 2,40% στο 24,14.
Η 41χρονη στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας
Η έμπειρη τραπεζίτης Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Σαχάπ Καβτσίογλου στη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, η Ερκάν, 41 ετών, απέκτησε πτυχίο στη βιομηχανική μηχανική από το Πανεπιστήμιο Μπογαζίτζι της Κωνσταντινούπολης και διδακτορικό στην επιχειρησιακή έρευνα και τη χρηματοοικονομική μηχανική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.
Η Ερκάν ολοκλήρωσε επίσης δύο προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και την ηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
Μέλι και ρύζι οι μεγάλοι «χαμένοι» της Mercosur για την Ελλάδα
07:05
Καιρός: Βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας - Άνεμοι έως 8 μποφόρ στο Ιόνιο
07:00
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (17 Ιανουαρίου)
06:30
ΕΝΦΙΑ: Ποιοι δικαιούνται μείωση 20% για ασφαλισμένες κατοικίες - Αναλυτικά παραδείγματα
06:00