ΔΙΕΘΝΗ

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Χωρίς «ταβάνι» οι αυξήσεις των επιτοκίων - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Χωρίς «ταβάνι» οι αυξήσεις των επιτοκίων - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Συνεχίζονται οι δηλώσεις από εκπροσώπους της ΕΚΤ για νέες αυξήσεις επιτοκίων. Μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και του αξιωματούχου Μάρτινς Καζάκς, για νέα αύξηση έκανε λόγο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουίς ντε Γκίντος.

Συγκεκριμένα, ο ντε Γκίντος δήλωσε ότι, αν και μια νέα αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα είναι σχεδόν βέβαιη, το αποτέλεσμα της επόμενης συνεδρίασης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και θα καθοριστεί από τα οικονομικά στοιχεία που θα καταφθάσουν στο μεσοδιάστημα.

Μιλώντας στο Bloomberg TV ο αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε ότι ο δομικός πληθωρισμός ενδεχομένως να αποδειχτεί περισσότερο επίμονος από το αναμενόμενο, ενώ η τουριστική σεζόν δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση τις τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών.

«Νομίζω ότι ο Ιούλιος είναι τελειωμένη υπόθεση» ανέφερε ο ντε Γκίντος μιλώντας στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στο Σίντρα της Πορτογαλίας. «Για τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι είναι ανοικτό ακόμα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο Γκίντος ανέφερε ότι η επιβράδυνση των τελευταίων μηνών στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχιστεί και το δεύτερο μισό του 2023.

«Νομίζω ότι κάποιοι από τους καθοδικούς κινδύνους έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και γίνονται πολύ πιο ορατοί πλέον», σημείωσε. «Τα στοιχεία που λαμβάνουμε για την ανάπτυξη δεν είναι πολύ καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ