ΔΙΕΘΝΗ

S&P Global: Σε χαμηλό 37 μηνών ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο

S&P Global: Σε χαμηλό 37 μηνών ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε τον Ιούνιο σε χαμηλό 37 μηνών και με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στις 43,4 μονάδες τον Ιούνιο από τις 44,8 μονάδες τον Μάιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που η πανδημία της Covid έκανε αισθητό τον αντίκτυπό της στον κόσμο, χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 43,6 και το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Οι 43,4 μονάδες αποτελούν τον 12ο συνεχόμενο μήνα που ο PMI κινείται κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που φανερώνει τη συρρίκνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ακόμα, είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών στις 44,2 από τις 46,4 μονάδες.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση της S&P Global, η ύφεση του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης εντάθηκε κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, με την εργοστασιακή παραγωγή να μειώνεται με τον εντονότερο ρυθμό από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν οι ανησυχίες σχετικά με την τιμή και την προσφορά ενέργειας εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Η ζήτηση για αγαθά της ευρωζώνης μειώθηκε απότομα στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, με τις αδύναμες επιδόσεις στις πωλήσεις ιδιαίτερα εμφανείς στην Αυστρία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ειδικότερα, η απασχόληση στη μεταποίηση μειώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021 και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ