ΔΙΕΘΝΗ

Νέα δεδομένα για την τηλεργασία στην Ευρώπη – Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους

Νέα δεδομένα για την τηλεργασία στην Ευρώπη – Τι αλλάζει για τους εργαζόμενους
Unsplash

Μία νέα πρόταση που συγκέντρωσε περισσότερες από 30 υπογραφές τη Δευτέρα έρχεται για να αλλάξει τα δεδομένα στην τηλεργασία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα πρόταση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Future Workforce Alliance ενδέχεται να διασφαλίσει την πρόσβαση των εργαζομένων σε κοινούς χώρους εργασίας, να απαγορεύσει την παρακολούθηση των υπολογιστών των εργαζομένων στο σπίτι και να τους προστατεύσει από την «απαίτηση» των εργοδοτών να απαντούν σε email εκτός ωραρίου εργασίας.

Στόχος τους είναι να ορίσουν συγκεκριμένους κανόνες και βέλτιστες πρακτικές για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν τη δυνατότητα της τηλεργασίας σε πλήρες ή υβριδικό μοντέλο, ώστε να μην υπάρχουν «γκρι γραμμές» και να μην ξεπερνούν τα όρια.

Μάλιστα, λειτουργεί συμπληρωματικά στην πρόταση της ΕΕ για «το δικαίωμα αποσύνδεσης» η οποία έχει ήδη υιοθετηθεί από χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και το Βέλγιο και θα μπορούσε να γίνει επίσημος νόμος της Ευρώπαϊκής Ένωσης προς το τέλος της χρονιάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες εταιρείες στην Ευρώπη «πειραματίζονται» ήδη με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και η Ολλανδία είναι μία από τις πρώτες χώρες που καθιέρωσαν την τηλεργασία ως νόμιμο δικαίωμα του εργαζόμενου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ