ΔΙΕΘΝΗ

Μένει χωρίς χρηματοδότηση ο ΟΗΕ - Μειώνει κατά 25% την επισιτιστική βοήθεια

Μένει χωρίς χρηματοδότηση ο ΟΗΕ - Μειώνει κατά 25% την επισιτιστική βοήθεια
AP Photo/Farah Abdi Warsameh, File

Ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι μείωσε τον Ιούλιο κατά 25% τη βοήθεια σε τρόφιμα που διανέμει στην Αϊτή, χώρα όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Το ΠΕΠ χαρακτήρισε στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες «τραγικό» το γεγονός ότι η μείωση της βοήθειας κατά το ένα τέταρτο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα σημαίνει ότι 100.000 Αϊτινοί θα στερηθούν την επισιτιστική βοήθειά του τον Ιούλιο.

Και με δεδομένο «το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης για την ημερολογιακή χρονιά, το ΠΕΠ δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια παρά μόνο σε συνολικά 750.000 ανθρώπους από αυτούς που την έχουν επείγουσα ανάγκη», πρόσθεσε.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΠΕΠ διένειμε επισιτιστική βοήθεια ή χρήματα για την αγορά τροφίμων σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής. Η βοήθεια αυτή συμπεριλαμβάνει 450.000 ζεστά σχολικά γεύματα. Αυτός ο τελευταίος αριθμός απειλείται πλέον να μειωθεί στο μισό μετά τις καλοκαιρινές σχολικές διακοπές.

Στο μέσο της χρονιάς, το σχέδιο του ΠΕΠ για τη χώρα, την οποία λυμαίνονται πάνοπλες συμμορίες, δεν έχει εξασφαλίσει παρά το 16% της απαιτούμενης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας να διατεθούν επειγόντως 121 εκατ. δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες ως το τέλος του 2023.

«Αυτές οι περικοπές [της χρηματοδότησης] δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή, καθώς οι Αϊτινοί είναι αντιμέτωποι με πολυεπίπεδη ανθρωπιστική κρίση, με τις ζωές τους και το βιος τους να πλήττονται από τη βία, την ανασφάλεια, τις οικονομικές ανατροπές και τα κλιματικά σοκ», σχολίασε ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, ο διευθυντής της αποστολής του ΠΕΠ στο κράτος αυτό.

«Αν δεν λάβουμε άμεσα χρηματοδότηση, δεν μπορούν να αποκλειστούν κι άλλες καταστροφικές μειώσεις», προειδοποίησε.

165 εκατομμύρια νέοι φτωχοί μέσα σε τρία χρόνια, μετά την πανδημία

Οι πρόσφατες κρίσεις, από την πανδημία του κορωνοϊού ως την απογείωση του κόστους ζωής, είχαν αποτέλεσμα 165 εκατομμύρια άνθρωποι να βυθιστούν στη φτώχεια από το 2020, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος απευθύνει έκκληση να αποφασιστεί «παύση» στην αποπληρωμή των κρατικών χρεών των αναπτυσσόμενων χωρών για να αντιστραφεί η τάση.

Εξαιτίας του σωρευτικού αντίκτυπου των οικονομικών σοκ, 75 εκατομμύρια άνθρωποι διολίσθησαν στην ακραία φτώχεια (εισόδημα κάτω από 2,15 δολάρια την ημέρα) μεταξύ του 2020 και του 2023, ενώ άλλοι 90 εκατ. άνθρωποι πλέον βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 3,65 δολάρια την ημέρα, κατά τους υπολογισμούς του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (PNUD).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ