ΔΙΕΘΝΗ

Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά στην Βρετανία - Στο 6,8% τον Ιούλιο

Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά στην Βρετανία - Στο 6,8% τον Ιούλιο
(AP Photo/Frank Augstein)

Στο 6,8% ανήλθε τον Ιούλιο ο πληθωρισμός στην Βρετανία, ελαφρώς υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για υποχώρηση στο 6,7%, αλλά σαφώς χαμηλότερα από το 7,9% που καταγράφηκε τον Ιούνιο.

«Οδηγός» για τον πληθωρισμό αυτό τον μήνα φαίνεται πως ήταν το υψηλό κόστος των ταξιδιών και των διακοπών, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, ενισχύοντας τα σενάρια για μια ακόμα αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού, άγγιξε το 6,9%, μόλις 0,1% πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών.

Την ίδια ώρα η ανεργία αυξήθηκε στο 4,2% τον Ιούνιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς και σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2021, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε, σηματοδοτώντας αποδυνάμωση της ζήτησης εργασίας.

Προειδοποίηση BoE

Για το ενδεχόμενο οι τιμές στα σούπερ μάρκετ στη Βρετανία, να μην υποχωρήσουν ουσιαστικά από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της BoE, Χιου Πιλ. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η «σημαντική» πτώση στις αγορές τροφίμων παγκοσμίως θα φθάσει σταδιακά και στους καταναλωτές, αν και όπως τόνισε, αυτό θα μπορούσε απλώς να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς, παρά να οδηγήσει σε πτώση του κόστους των προϊόντων.

«Δυστυχώς, οι μέρες που βλέπαμε τις τιμές να πέφτουν φαίνεται να είναι κάτι που ίσως δεν δούμε για λίγο στο μέλλον, καθόλου» σημείωσε. «Η πρόβλεψή μας αυτή τη στιγμή είναι ότι ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων θα υποχωρήσει περίπου στο 10% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στη συνέχεια περαιτέρω το επόμενο έτος» σημείωσε. Όπως υπογράμμισε, ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ υψηλός» και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (BοE) αναμένει να πέσει στο 5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να επιστρέψει στον στόχο του 2% έως το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σημειωτέον ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 17,3% τους 12 μήνες έως τον Ιούνιο στη Βρετανία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης και πλέον διαμορφώνεται στο 5,25%, από 5% που ήταν μέχρι σήμερα. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Σημειώνεται πως η απόφαση δεν ελήφθη με πλήρη ομοφωνία, καθώς 6 από τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν για αύξηση κατά 25 μονάδες ενώ 3 μέλη διαφοροποιήθηκαν. Δύο από τα τρία μέλη που διαφώνησαν με το 0,25% ψήφισαν υπέρ μια αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης και 1 μέλος ψήφισε για διατήρηση του επιτοκίου στο 5%. Σημειώνεται πως μετά από τις ανακοινώσεις της τράπεζας, οι επενδυτές «βλέπουν» πως το τελικό εύρος των επιτοκίων της BoE θα φτάσει το 5,75%, υποδηλώντας την πεποίθηση για 2 ακόμα αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, μετέδωσε το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ