ΔΙΕΘΝΗ

Maersk: Υπό «απειλή» οι θαλάσσιες εμπορικές ροές λόγω El Niño

Maersk: Υπό «απειλή» οι θαλάσσιες εμπορικές ροές λόγω El Niño
AP Photo/Moises Castillo

Η πτώση της επιφάνειας του νερού σε περιοχές όπως η Διώρυγα του Παναμά βάζει «μπλόκο» στην ομαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων και «απειλεί» τις θαλάσσιες ροές παγκοσμίως, καθώς το φαινόμενο El Niño αναμένεται να κορυφωθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται κάθε δύο με επτά χρόνια και επηρεάζει σχεδόν όλες τις περιοχές του πλανήτη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Και παρότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο, η κλιματική κρίση έχει επιδεινώσει τόσο την συχνότητα με την οποία εμφανίζεται, όσο και τις συνέπειες του.

Αναφορικά με τις θαλάσσιες εμπορικές ροές, η έλλειψη νερού έχει επιμηκύνει τον χρόνο αναμονής σε περισσότερες από 20 ημέρες στο Σουέζ. Συγκεκριμένα, στον Παναμά η Αρχή της Διώρυγας (ACP) έχει περιορίσει τις διελεύσεις σε 32 ανά ημέρα στα τέλη Ιουλίου, λόγω της ξηρασίας και της πτώσης του ύψους των υδάτων. Κάτι που με τη σειρά του καθυστερήσεις ανεβάζει τις τιμές των ναύλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Peter Sands, κορυφαίο αναλυτή της πλατφόρμας Xeneta, αυτό που σημειώνεται τώρα είναι ίσως μόνο η αρχή, όσων αναμένονται την επόμενη χρονιά, «καθώς μια πιο έντονη ξηρασία μπορεί να καταγραφεί κατά το πρώτο μισό του 2024», αναφερόμενος στις συνέπειες του φαινομένου El Niño.

Παράλληλα, σύμφωνα με το CNBC, o δανέζικος «γίγαντας» θαλάσσιων μεταφορών, Maersk, υποστηρίζει σε έκθεση του πως αν και προς το παρόν παραμένει «κυρίως ανεπηρέαστος» από τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην Διώρυγα του Παναμά, προειδοποιεί πως το κλιματικό ρίσκο επί των θαλάσσιων εμπορικών ροών γίνονται όλο και πιο εμφανές, με πιθανά ακραίες συνέπειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ