ΔΙΕΘΝΗ

«Στάσιμη» η γερμανική οικονομία το 2ο τρίμηνο μετά από τη χειμερινή ύφεση

«Στάσιμη» η γερμανική οικονομία το 2ο τρίμηνο μετά από τη χειμερινή ύφεση
AP Photo/Michael Probst

Στάσιμη παρέμεινε η γερμανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, μετά από μια χειμερινή ύφεση, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

Η μηδενική ανάπτυξη για τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο ήταν σύμφωνος με μια πρώτη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου. Σε ετήσια βάση, το προσαρμοσμένο ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, η οικονομική δραστηριότητα είχε μειωθεί κατά 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο του 2023. Δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης ορίζουν συνήθως την ύφεση.

Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρουσίασε μηδενική αύξηση το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,1%. Οι επενδύσεις κεφαλαίου αυξήθηκαν επίσης με συγκρατημένο ρυθμό, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Bundesbank αναμένει ότι η παραγωγή θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη και πάλι το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με μηνιαία έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Η ανθεκτική αγορά εργασίας, οι ισχυρές αυξήσεις των μισθών και ο μειούμενος πληθωρισμός θα ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση, αλλά η βιομηχανική παραγωγή θα παραμείνει αδύναμη λόγω της υποτονικής ζήτησης από το εξωτερικό, αναφέρει η έκθεση.

Μια δημοσκόπηση της S&P αποκάλυψε παρόμοιες δυσκολίες για την ευρωζώνη, ωθώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διακόψει την πρωτοφανή εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ