ΔΙΕΘΝΗ

Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Nbim έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS

Το νορβηγικό επενδυτικό ταμείο Nbim έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της UBS
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το νορβηγικό κρατικό επενδυτικό ταμείο Norges Bank Investment Management (Nbim), αύξησε το μερίδιό του στην UBS σε ποσοστό άνω του 5% αυτόν τον μήνα, και έγινε ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, αφού ήταν μέτοχος του ομίλου για σχεδόν 20 χρόνια.

Η Nbim, η οποία ήταν ήδη ένας από τους δέκα μεγαλύτερους μετόχους της UBS, ξεπέρασε τους Αμερικανούς επενδυτές Dodge & Cox και Blackrock για να πάρει την πρωτιά. Η Nbim ήταν επίσης ένας από τους δέκα μεγαλύτερους επενδυτές της Credit Suisse όταν βρέθηκε στο επίκεντρο ενός κραχ ιστορικών διαστάσεων τον περασμένο Μάρτιο, με αποτέλεσμα να πουλήσει τη μετοχική της συμμετοχή. Στην τελευταία γενική συνέλευση της Credit Suisse τον Απρίλιο, η Nbim ψήφισε κατά των περισσότερων μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συμφωνία εξαγοράς, ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της Nbim, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Finews:

«Η ελβετική κυβέρνηση έκανε τα σωστά βήματα για να σώσει την Credit Suisse. Με τον τρόπο αυτό, απέφυγε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στο ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και πέραν αυτού».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, από τότε που ανέλαβε πρόεδρος της UBS πριν από 18 μήνες, ο Colm Kelleher έχει επικεντρωθεί στην προσέλκυση μεγάλων, κυρίως αμερικανικών, ενεργών διαχειριστών κεφαλαίων, σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα αποτίμησης της τράπεζας με τους ανταγωνιστές της Wall Street.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ