ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: «Υψηλά επιτόκια για όσο χρειαστεί» - Εμμένει στη «σκληρή» θέση της η ΕΚΤ

Λαγκάρντ: «Υψηλά επιτόκια για όσο χρειαστεί» - Εμμένει στη «σκληρή» θέση της η ΕΚΤ
AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Στην «επαρκώς περιοριστική» στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όσον αφορά τα επιτόκια, εμμένει η πρόεδρος, Κριστίν Λαγκάρντ. Επανέλαβε πως το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για κάποιο χρονικό διάστημα, προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός.

Η κυρία Λαγκάρντ, μιλώντας την Τετάρτη (4/10) σε συνέδριο της Φρανκφούρτης για τη νομισματική πολιτική, τόνισε ότι «...η ΕΚΤ έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο που εξετάζει την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον. Συγκεκριμένα, οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα βασίζονται σε τρία κριτήρια:

  • τις προοπτικές του πληθωρισμού,
  • τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και
  • την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Παράλληλα, η κυρία Λαγκάρντ σημείωσε πως: «Οι αποφάσεις μας βοήθησαν να χαράξουμε μια πορεία για τη σύσφιξη της πολιτικής μας που ξεκίνησε απότομα για να επιβραδύνει στη συνέχεια σε πιο φυσιολογικό ρυθμό.

Πλέον, με βάση την τρέχουσα εκτίμησή μας, θεωρούμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΤΚ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία αν διατηρηθούν για επαρκώς χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας», πρόσθεσε.

Τέλος ανέφερε ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα συνεχίσουν να βασίζονται σε αυτά τα τρία κριτήρια και θα διασφαλίζουν ότι τα επιτόκια θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρειαστεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ