ΔΙΕΘΝΗ

Airbnb: «Χαράτσι» 779,5 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή στην Ιταλία

Airbnb: «Χαράτσι» 779,5 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή στην Ιταλία
PIXABAY

Την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρεία βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb για φερόμενη φοροδιαφυγή διέταξε ιταλικό δικαστήριο. 

Η απόφαση αυτή βασίζεται στην «αποτυχία της εταιρείας να εισπράξει φόρο διαμονής από τους ιδιοκτήτες ύψους 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μιλώντας στο BBC ο εκπρόσωπος της Airbnb, Κρίστοφερ Νάτλι, δήλωσε πως η εταιρεία είναι «έκπληκτη και απογοητευμένη από την ενέργεια που ανακοίνωσε ο ιταλικός εισαγγελέας».

Συμπλήρωσε δε, ότι τα κεντρικά στην Ευρώπη προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο του 2023.

«Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με το νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με το θέμα».

Στο «μικροσκόπιο» τρία διευθυντικά στελέχη

Την ίδια ώρα, στο «μικροσκόπιο» έχουν μπει τρία διευθυντικά στελέχη στην Airbnb από το 2017 έως το 2021, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των εισαγγελικών Αρχών του Μιλάνου.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε τον ιταλικό νόμο που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές Αρχές.

Η εταιρεία υποστήριξε ότι οι απαιτήσεις της Ιταλίας σχετικά με τη φορολογία αντιβαίνουν στην αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε όμως ότι η Airbnb πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές Αρχές έχουν εντείνει τον έλεγχο στη φορολογία μεγάλων εταιρειών όπως η Airbnb, η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2008.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς ξεκίνησαν φορολογικές έρευνες επίσης για του Netflix και τη Meta, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Τον περασμένο μήνα, Ιταλοί πολιτικοί δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να στοχοποιήσουν τους ιδιοκτήτες που δεν πλήρωναν φόρους σε βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω πλατφορμών όπως η Airbnb, ενώ κυβερνητικά στελέχη έχουν αναφέρει ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός εθνικού κωδικού αναγνώρισης για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα της Ιταλίας κατά ένα δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ