ΔΙΕΘΝΗ

Πορτογαλία: Κέρδισε το «πράσινο» στοίχημα - Έξι μέρες μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πορτογαλία: Κέρδισε το «πράσινο» στοίχημα - Έξι μέρες μόνο με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
Pexels

Για έξι συνεχόμενες ημέρες η Πορτογαλία κατάφερε να λειτουργήσει αποκλειστικά με ενέργεια που προήλθε από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Αέρας, ήλιος και υδροηλεκτρικά συστήματα παρείχαν αρκετή ενέργεια για να λειτουργήσουν τα πάντα από τις λάμπες, τις τηλεοράσεις και τις κουζίνες των νοικοκυριών μέχρι και τα εργοστάσια της χώρας.

Συγκεκριμένα, από τις 4:00 π.μ. της 31ης Οκτωβρίου και έως τις 9:00 π.μ. τις 6 Νοεμβρίου, για 149 συνεχόμενες ώρες, δέκα εκατομμύρια άνθρωποι βασίστηκαν αποκλειστικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς παρήχθησαν 1.102 GWh.

Ο Hugo Costa, επικεφαλής της EDP Renovables, του βραχίονα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της κρατικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, δήλωσε:

«Τα εργοστάσια φυσικού αερίου ήταν εκεί, περιμένοντας να στείλουν ενέργεια, σε περίπτωση που χρειαζόταν. Δεν χρειάστηκε, γιατί φυσούσε και έβρεχε πολύ». Κερδισμένοι όπως δήλωσε ήταν και οι καταναλωτές, καθώς καταγράφηκε δραματική πτώση των τιμών ενέργειας.

Το πείραμα της Πορτογαλίας είναι ένα βήμα πιο κοντά στη Συμφωνία του Παρισιού, αφού τα κράτη πρέπει να εκπληρώσουν τους στόχους της έως το 2050. Μέχρι τότε, οι χώρες θα πρέπει να λειτουργούν τα δίκτυά τους χωρίς άνθρακα όχι μόνο για έξι ημέρες, αλλά όλο το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ