ΔΙΕΘΝΗ

Υποχώρηση σε χαμηλό δύο ετών στις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Υποχώρηση σε χαμηλό δύο ετών στις ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
PEXELS

Σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών υποχώρησαν οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σε μια θετική ένδειξη για την οικονομία της ηπείρου, καθώς μετριάζεται η κρίση του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας.

Όπως σημειώνεται, οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για την έλλειψη εφοδιασμού γύρω από τον τεράστιο στόλο πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ενώ η αυξημένη προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) παρείχε μια σταθερή πηγή καυσίμων για πολλούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.

Η διαρκής πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ανακουφίζει τον βιομηχανικό κλάδο της Ευρώπης, ωστόσο, η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος που προηγήθηκε έχει ωθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός πλήττει όλη την οικονομία.

Σε αυτό το κλίμα, η ηλεκτρική ενέργεια παράδοσης επόμενου έτους στη Γερμανία υποχώρησε στα 110,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τρίτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2021. Το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο έφτασε σε παρόμοια χαμηλά επίπεδα.

Οι αναλυτές τονίζουν ωστόσο πως οι τιμές δεν έχουν υποχωρήσει τόσο, όσο ήλπιζαν πολλοί ενεργοβόροι τομείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ