ΔΙΕΘΝΗ

Το επάγγελμα που πληρώνει «καλά» και έχει χαμηλά επίπεδα στρες

Το επάγγελμα που πληρώνει «καλά» και έχει χαμηλά επίπεδα στρες
Pexels / Anna Shvets

Υψηλές αμοιβές, παροχές, ασφάλιση και ισορροπία εργασιακής και προσωπικής ζωής είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που τοποθετούν ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους οι υποψήφιοι εργαζόμενοι όταν αναζητούν νέα θέση απασχόλησης, σύμφωνα με έρευνα της αμερικανικής Gallup. 

Ένα επάγγελμα που ενδέχεται να πληρεί όλα τα κριτήρια σε ικανοποιητικό βαθμό είναι αυτό του «αναλογιστή», το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ έχει μέσο ετήσιο μισθό που ανέρχεται σε 113.990 δολάρια και δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο να απασχοληθεί με υβριδικό μοντέλο ή με 100% τηλεργασία, εφόσον ο εργοδότης το... επιτρέπει.

Σύμφωνα με την Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, οι αναλογιστές είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες που αναλύουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κινδύνων σε οικονομικούς οργανισμούς, όπως ασφαλιστικές εταιρίες, συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους.

Οι αναλογιστές έχουν μια λεπτομερή κατανόηση των οικονομικών, χρηματοοικονομικών, δημογραφικών και ασφαλιστικών κινδύνων και, εφαρμόζοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στα Μαθηματικά και Χρηματοοικονομικά, μέσα από αυστηρούς κανόνες και κανονιστικά πλαίσια, κάνουν προβλέψεις κι εκτιμήσεις ώστε να ελαχιστοποιήσουν την αβεβαιότητα που απορρέει από τους ασφαλιστικούς και χρηματοοικονομικούς κινδύνους που έχει αναλάβει ο εκάστοτε οργανισμός.

Το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των αναλογιστών έχει ως βάση τη στατιστική και την πιθανοθεωρία, με ιδιαίτερη εξοικείωση στα ανώτερα μαθηματικά.

Όπως αναφέρει σχετικά το CNBC, πέρα από τις υψηλές αμοιβές και την ευελιξία που προσφέρει, το επάγγελμα είναι σε «ζήτηση», με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος στο επάγγελμα των αναλογιστών κατά 23% έως το 2032, με φόντο την κλιματική αλλαγή και τα συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώ σημειώνεται πως το συγκεκριμένο επάγγελμα έχει και ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο στρες, το οποίο αποτελεί ένα επιπλέον μπόνους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ