ΔΙΕΘΝΗ

Lamborghini: Καθιερώνει τετραήμερη εργασία την εβδομάδα στο προσωπικό

Lamborghini: Καθιερώνει τετραήμερη εργασία την εβδομάδα στο προσωπικό
AP / David Zalubowski

Σε συμφωνία με τα συνδικάτα για την καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας την εβδομάδας για τους εργαζομένους στην παραγωγή της, κατέληξε η Lamborghini, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Πρόκειται για την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που καθιερώνει την τετραήμερη εργασία την εβδομάδα στο εργατικό δυναμικό της που απασχολεί στην παραγωγή των εξαρτημάτων και των αυτοκινήτων. Όλο και περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες και κατασκευαστικοί όμιλοι επανεξετάζουν τη δομή της εβδομαδιαίας εργασίας για τους υπαλλήλους τους, αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία της Lamborghini είναι μέρος μιας ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης, η οποία περιλαμβάνει επίσης 500 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ετήσιων μισθών και περαιτέρω εργατικά επιδόματα.

Τα συνδικάτα FIOM και FIM-CISL δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη στην αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη που επιτυγχάνει σημαντική μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των μισθών.

Η προσπάθεια για μείωση των ημέρων απασχόλησης των εργαζομένων έρχεται σε μια εποχή που πολλές εταιρείες ακόμη και δημόσιες υπηρεσίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι υπάλληλοί τους. Στόχος τους είναι να βελτιώσουν την ευημερία των εργαζομένων και να εξασφαλίσουν τις αποταμιεύσεις της εταιρείας μετά την πανδημία COVID-19 και την αβάσταχτη σε πολλές περιπτώσεις αύξηση του κόστους, αναφέρει το Reuters.

Σε παρόμοια τετραήμερα εβδομαδιαία προγράμματα που υιοθετήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι δούλευαν περισσότερο σε λιγότερο χρόνο, η διατήρηση των θέσεων εργασίας και οι προσλήψεις βελτιώθηκαν ενώ μειώθηκαν οι απουσίες των εργαζομένων λόγω ασθένειας.

«Εργαστείτε λιγότερο και δουλέψτε καλύτερα, αυτή είναι η αρχή που καθοδήγησε αυτή τη διαπραγμάτευση και η οποία αποτελεί μέρος μιας συνολικής συλλογιστικής», αναφέρεται σε δήλωση της FIOM και της FIM-CISL.

Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή με εκ περιτροπής πρόγραμμα δύο βαρδιών θα εναλλάσσουν μια πενθήμερη εβδομάδα με μια τετραήμερη εβδομάδα, περικόπτοντας συνολικά 22 ημέρες εργασίας κάθε χρόνο, ανέφεραν τα συνδικάτα.

Όσοι κάνουν εναλλαγή τριών βάρδιων, που περιλαμβάνει και νυχτερινές βάρδιες, θα έχουν μια πενθήμερη εβδομάδα εναλλάξ με δύο τετραήμερες, μειώνοντας τις ετήσιες εργάσιμες ημέρες τους κατά 31.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Lamborghini αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης που χρησιμοποιείται για τους εργαζομένους της αυτοκινητοβιομηχανίας, θυγατρικής του γερμανικού ομίλου Volkswagen, η οποία περιλαμβάνει επίσης 500 νέες θέσεις εργασίας, αύξηση των ετήσιων μισθών και περαιτέρω επιδόματα εργασίας.

Όσον αφορά τις αμοιβές, η συμφωνία περιλαμβάνει μια αύξηση 50% στα τρέχοντα μεταβλητά μπόνους που καταβάλλονται στους εργαζόμενους καθώς και ένα εφάπαξ μπόνους άνω των 1.000 ευρώ που θα καταβληθεί αυτόν τον μήνα.

Ανακοινώθηκε χθες ότι το 70% όσων έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν να εργαστούν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα υπέβαλαν ήδη στην εταιρεία το σχετικό αίτημα. Επίσης, παρατηρήθηκε και αυξητική τάση των σχετικών αιτημάτων.

Τον Ιανουάριο 2023 η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ξεκίνησε το πρόγραμμα μείωσης των ημέρων εργασίας για να επιτύχει τον περιορισμό των λογαριασμών ενέργειας, ήταν η πρώτη τέτοια απόφαση από μεγάλο Ιταλό εργοδότη.

Την περασμένη εβδομάδα, η κατασκευάστρια γυαλιών Essilorluxottica συμφώνησε με τα εργατικά συνδικάτα να δοκιμάσουν ένα μοντέλο τετραήμερης εβδομάδας εργασίας στα ιταλικά εργοστάσιά της, για 20 εβδομάδες το χρόνο.

'Αλλοι ιταλικοί όμιλοι, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής και αμυντικής ομάδας Leonardo, βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με συνδικάτα για να επεκτείνουν τα ευέλικτα εργασιακά οφέλη στις εγκαταστάσεις παραγωγής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ