ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: «Φρένο» στην αύξηση μισθών το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου

Βρετανία: «Φρένο» στην αύξηση μισθών το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου
AP/Alberto Pezzali

Με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν δύο ετών, επιβραδύνθηκε η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 7,3% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, οι μέσες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν 7,3% το τρίμηνο έως τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ανακοίνωσε την Τρίτη η βρετανική Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο από το ανοδικά αναθεωρημένο 7,8% την περίοδο έως τον Σεπτέμβριο, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν ποσοστό 7,4%.

«Ενώ η δυναμική έχει αποδυναμωθεί, η αγορά εργασίας είναι ακόμα σφιχτή», δήλωσε ο YaelSelfin, επικεφαλής οικονομολόγος στην KPMG UK. «Η ΒοΕ θα παραμείνει σε εγρήγορση, καθώς η συνεχιζόμενη στενότητα θα μπορούσε να προκαλέσει οπισθοδρόμηση στη μάχη της ενάντια στον πληθωρισμό, ιδιαίτερα εάν η ισχυρή αύξηση των μισθών συμβάλλει στη διατήρηση του εγχώριου πληθωρισμού».

«Ενώ η ετήσια αύξηση των αποδοχών παραμένει υψηλή σε όρους μετρητών, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η πίεση των μισθών μπορεί να μειώνεται συνολικά», δήλωσε ο Ντάρεν Μόργκαν, διευθυντής οικονομικών στατιστικών της ONS. «Ωστόσο, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται πιο γρήγορα, οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται σε πραγματικούς όρους».

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα στοιχεία για τους μισθούς οδήγησαν τη βρετανική λίρα να μειώσει για λίγο τα κέρδη έναντι του δολαρίου πριν συνεχίσει την άνοδο της κατά 0,2% στα 1,2583 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ