ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ αντιδράσεων για δήλωση τραπεζίτη: Δεν είναι «τόσο δύσκολο» να αγοράσεις ένα σπίτι

Μπαράζ αντιδράσεων για δήλωση τραπεζίτη: Δεν είναι «τόσο δύσκολο» να αγοράσεις ένα σπίτι
AP Photo / Kirsty Wigglesworth

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου μίας από τις μεγαλύτερες βρετανικές τράπεζες, Howard Davies, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι «τόσο δύσκολο» να μπει κανείς στην αγορά ακινήτων… καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να αποταμιεύσει τα χρήματα της προκαταβολής.

Μιλώντας στο BBC, ο Βρετανός τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν πιστεύω πως είναι τόσο δύσκολο αυτή τη στιγμή» να αγοράσει κάποιος ένα σπίτι, προσθέτοντας ωστόσο πως οι καταναλωτές «όντως θα πρέπει να αποταμιεύσουν περισσότερα» για την προκαταβολή που απαιτείται.

«Αναγνωρίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκουν δύσκολο να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Θα πρέπει να αποταμιεύσουν περισσότερα» δήλωσε ο Davies.

Πρόκειται για μια δήλωση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι φορολογούμενοι στην Βρετανία, αλλά και αλλού, βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πληθωρισμό, τιμές που ανεβαίνουν σε καθημερινό επίπεδο, σημαντικά αυξημένες τιμές ακινήτων. Μάλιστα, όπως σημειώνει σχετικά το CNBC, τα επιτόκια ενυπόθηκου δανείου στην Βρετανία παραμένουν πάνω από 5% από τον Απρίλιο του 2023.

Η αύξηση του κόστους ζωής κάνει δυσκολότερο για τους καταναλωτές να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα, ώστε να αγοράσουν το πρώτο τους σπίτι, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές της χώρας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κατηγόρησαν τον Davies πως «δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα».

Ειδικά την ώρα που «οι ενοικιαστές καλούνται να ξοδέψουν το 1/3 του μισθού τους» ή και περισσότερα, για το ενοίκιο τους, σύμφωνα με τον οικονομολόγο και καθηγητή Richard Murphy.

Σύμφωνα με το CNBC, το μέσο κόστος ενός ακινήτου στην Βρετανία κοστίζει 287.105 στερλίνες (ή 333.488 ευρώ), ενώ το κόστος στις μεγάλες πόλεις είναι σημαντικά υψηλότερο, με το μέσο κόστος στο Λονδίνο να ανέρχεται σε 528.798 στερλίνες (ή 614.228 ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ