ΔΙΕΘΝΗ

Oxfam: Υπερδιπλασιάστηκε από το 2020 η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου

Oxfam: Υπερδιπλασιάστηκε από το 2020 η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου
Από αριστερά: Ίλον Μασκ, Μπερνάρ Αρνό, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον, Γουόρεν Μπάφετ AP Photo / iPiccy

Οι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στη Γη έγιναν πολύ πλουσιότεροι τα τελευταία χρόνια. Από το 2020, η καθαρή περιουσία αυτών των δισεκατομμυριούχων έχει εκτοξευθεί κατά 114% σε συνολικά 869 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Oxfam για την ανισότητα, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή (14/1). 

Εάν οι τρέχουσες τάσεις συνεχιστούν, ο κόσμος θα μπορούσε να δει τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο του σε μια δεκαετία.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν γίνει φτωχότεροι, καθώς αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και την κλιματική κρίση. Θα χρειαστούν σχεδόν 230 χρόνια για να εξαλειφθεί η φτώχεια με βάση την τρέχουσα πορεία.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία που συγκέντρωσε το Forbes, συμπίπτει χρονικά με την έναρξη της ετήσιας συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Αν και η ανισότητα αυξάνεται, υπάρχουν κάποια φωτεινά σημεία, δήλωσε ο Ναμπίλ Άχμεντ, διευθυντής οικονομικής και φυλετικής δικαιοσύνης της Oxfam America. Οι εργαζόμενοι έχουν επιστρατεύσει τη δύναμή τους μέσω απεργιών και συμφωνιών που βελτιώνουν τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας τους. Επίσης, ορισμένες κυβερνήσεις έχουν ταχθεί στο πλευρό τους, προωθώντας πολιτικές που αποσκοπούν στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι πέντε πλουσιότεροι

Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος διευθύνει αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Tesla και SpaceX, ήταν ο μεγάλος νικητής τα τελευταία χρόνια. Η περιουσία του εκτινάχθηκε στα 245,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, αυξημένη κατά 737% από τον Μάρτιο του 2020, αφού συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός.

Ο Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος του γαλλικού γίγαντα ειδών πολυτελείας LVMH, και η οικογένειά του είχαν καθαρή περιουσία 191,3 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 111%.

Ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος είχε περιουσία 167,4 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 24% – ενώ η περιουσία του ιδρυτή της Oracle Λάρι Έλισον ανήλθε σε 145,5 δισ. δολάρια, αυξημένη κατά 107%.

Τη λίστα με τους πέντε πλουσιότερους ανθρώπους συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway Γουόρεν Μπάφετ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 48% στα 119,2 δισ. δολάρια.

Συνολικά, οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή 34%, από το 2020, με την περιουσία τους να επεκτείνεται τρεις φορές ταχύτερα από τον ρυθμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με την Oxfam.

Οι μεγάλες εταιρείες

Στη φετινή της έκθεση, η Oxfam υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση των περιουσιών των πλουσίων. Επτά στις 10 από τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες του κόσμου έχουν έναν δισεκατομμυριούχο είτε ως διευθύνοντα σύμβουλο είτε ως κύριο μέτοχο.

Επιπλέον, το κορυφαίο 1% κατέχει το 43% των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με την Oxfam, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της Wealth X. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ομάδα αυτή κατέχει το 32% – στην Ασία, το 50%. Στη Μέση Ανατολή, το κορυφαίο 1% κατέχει το 48% του χρηματοοικονομικού πλούτου, ενώ στην Ευρώπη το 47%.

Περίπου 148 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου απέκτησαν κέρδη σχεδόν 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Ιούνιο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, ποσό κατά 52,5% υψηλότερο από τον μέσο όρο τους μεταξύ 2018 και 2021. Η Oxfam επισημαίνει ότι η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι φαρμακευτικές εταιρείες και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος αποκόμισαν υψηλότερα κέρδη τα τελευταία ένα ή δύο χρόνια από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών.

Με πληροφορίες από: The wealth of the world’s five richest men more than doubled since 2020 by Tami Luhby, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ