ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο «κόκκινο» οι κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων

Γερμανία: Στο «κόκκινο» οι κινητοποιήσεις κατά των αυξήσεων στις τιμές των διοδίων
AP Photo/Markus Schreiber

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Γερμανία οι οδηγοί φορτηγών μεταφορών και διανομής.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 1500 οδηγοί με τα οχήματά τους. Μεταξύ των βασικών αιτημάτων τους είναι η ανάκληση των αυξήσεων στα διόδια και στις τιμές του διοξειδίου του άνθρακα και οι καλύτερες συνθήκες εργασίες για τους επαγγελματίες οδηγούς.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Διανομών και Μεταφορών (BLV), τα φορτηγά αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο κέντρο του Βερολίνου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι διαδήλωση στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Η περιοχή εκτιμάται ότι θα μείνει αποκλεισμένη μέχρι τουλάχιστον αύριο το βράδυ και αναμένονται καθυστερήσεις και προβλήματα σε πολλά σημεία των κεντρικών οδικών αξόνων της πρωτεύουσας.

Οι αυξήσεις στις τιμές των διοδίων, οι οποίες ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2023 σε εναρμόνιση με νομοθεσία της ΕΕ, αφορούν φορτηγά οχήματα άνω των 7,5 τόνων, ενώ από την 1η Ιουλίου 2024 το μέτρο θα επεκταθεί και στα οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Από την υποχρέωση καταβολής διοδίων εξακολουθούν να εξαιρούνται τα οχήματα μηδενικών εκπομπών καυσαερίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ