ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός - Παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο

Βρετανία: Στο 4% ο πληθωρισμός - Παρέμεινε αμετάβλητος τον Ιανουάριο
AP Photo/Alberto Pezzali

Σταθερός στο 4% έμεινε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο, αμετάβλητος από τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη για την Τράπεζα της Αγγλίας.

Οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 4,2%.

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα, την ενέργεια, το αλκοόλ και τον καπνό – έμεινε επίσης αμετάβλητος στο 5,1%. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ωστόσο ενισχύθηκε στο 6,5% από 6,4% τον Δεκέμβριο.

«Ο πληθωρισμός ποτέ δεν υποχωρεί σε μια τέλεια ευθεία γραμμή, αλλά το σχέδιο μας δουλεύει, έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού από το 11% που είχε φτάσει και η Τράπεζα της Αγγλίας περιμένει ότι είναι θέμα μηνών να υποχωρήσει κοντά στο 2%», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων η στερλίνα αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι μισθοί στην Βρετανία, κατέγραψαν αύξηση 6,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ετήσια αύξηση 6,0% στη μέτρηση των τακτικών αποδοχών από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ