ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Οι αμυντικές δαπάνες για το 2024 θα φθάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ

Γερμανία: Οι αμυντικές δαπάνες για το 2024 θα φθάσουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ
ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Προγραμματισμένες αμυντικές της δαπάνες που θα ανέλθουν σε 73,41 δισ. ευρώ, έχει αναφέρει στο ΝΑΤΟ η γερμανική κυβέρνηση, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της χώρας, για πρώτη φορά μετά το 1992.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa, πρόκειται για κονδύλι-ρεκόρ για την Γερμανία, η οποία, με βάση τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, ξόδεψε για τελευταία φορά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες το 1992.

Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, το ποσοστό της Δυτικής Γερμανίας ξεπερνούσε το 3%, ενώ το 2023 οι δαπάνες για εξοπλισμούς ανήλθε σε 56,64% δισεκατομμύρια δολάρια και 1,57% του ΑΕΠ. Όπως επισημαίνει το dpa, τα στοιχεία του 2023 αναμένεται επίσης να αναθεωρηθούν προς τα πάνω.

Σήμερα οι ανακοινώσεις Στόλτενμπεργκ

Σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αναμένεται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις δαπάνες των χωρών - μελών στην άμυνα.

Όπως εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει ο κ. Στόλτενμπεργκ, τα δύο τρίτα των 31 συμμάχων - σχεδόν διπλάσιοι από πέρυσι - θα επενδύσουν φέτος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Από το περασμένο καλοκαίρι και μετά την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο στόχος των αμυντικών δαπανών απαιτεί από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ να επενδύουν μόνιμα τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους. Μέχρι τότε αναφερόταν ως στόχος η προσέγγιση του 2% + στις αμυντικές δαπάνες έως το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ