ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ για επιτόκια: Ο πληθωρισμός είναι η «πυξίδα» για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Λαγκάρντ για επιτόκια: Ο πληθωρισμός είναι η «πυξίδα» για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ

ECB - Youtube

Στην πορεία του πληθωρισμού ο οποίος υποχώρησε περαιτέρω, μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Ιανουάριο, αναφέρθηκε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια του ευρώ. 

Παράλληλα, η επικεφαλής της ΕΚΤ στάθηκε στις εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής τράπεζας για την οικονομία, η οποία όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «παραμένει αδύναμη» και πρόσθεσε πως οι καταναλωτές συνεχίζουν να είναι συγκρατημένοι στα έξοδα τους, οι επενδύσεις είναι μετριοπαθείς και οι εταιρείες είχαν λιγότερες εξαγωγές.

Ωστόσο, οι μελέτες που πραγματοποιούνται δίνουν σήμα σταδιακής ανάλαμψης εντός του 2024.

«Καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται και οι μισθοί συνεχίζουν να αυξάνονται, το πραγματικό εισόδημα θα ανακάμψουν, στηρίζοντας την ανάπτυξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ καταγράφεται μια υποχώρηση προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, πράγμα που αντανακλά κυρίως μια μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις προβολές, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, οι δείκτες του πληθωρισμού αποτελούν «πυξίδα» για την ΕΚΤ, όσον αφορά τις αποφάσεις της για τη μείωση των επιτοκίων και τόνισε πως «δεν είμαστε ακόμα εκεί που επιθυμούμε».

Τα επιτόκια του ευρώ

Η ΕΚΤ αποφάσισε πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ