ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ (Fed): Aβέβαιο πότε θα μειωθούν τα επιτόκια - «Δεν βιαζόμαστε»

Πάουελ (Fed): Aβέβαιο πότε θα μειωθούν τα επιτόκια - «Δεν βιαζόμαστε»

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ

REUTERS/Carlos Barria

Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αξιολογήσουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής την τρέχουσα κατάσταση του πληθωρισμού υποστήριξε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ διατηρώντας έτσι αβέβαιο το χρονοδιάγραμμα πιθανών μειώσεων των επιτοκίων.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ο Πάουελ υποστήριξε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν βιάζονται να χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική.

«Σχετικά με τον πληθωρισμό, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι πρόσφατες μετρήσεις αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από ένα απλό χτύπημα», είπε ο Πάουελ.

«Δεν αναμένουμε ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια πολιτικής μας μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς το 2 τοις εκατό», πρόσθεσε, σύμφωνα με το CNBC.

«Δεδομένης της ισχύος της οικονομίας και της προόδου στον πληθωρισμό μέχρι στιγμής, έχουμε χρόνο να αφήσουμε τα εισερχόμενα δεδομένα να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις μας για την πολιτική».

Ο Πάουελ αναφέρθηκε και στις εκλογές που θα διεξαχθούν φέτος.

«Η ανάλυσή μας είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε προσωπική ή πολιτική προκατάληψη», είπε. «Δεν θα το κάνουμε πάντα σωστά – κανείς δεν το κάνει. Αλλά οι αποφάσεις μας θα αντικατοπτρίζουν πάντα την επίπονη αξιολόγησή μας για το τι είναι καλύτερο για την οικονομία μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα — και τίποτα άλλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ