ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Αύξηση 0,3% στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Απρίλιο

ΟΗΕ: Αύξηση 0,3% στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως τον Απρίλιο

Το σήμα του ΟΗΕ

AP Photo/John Minchillo, File

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα – Απρίλιο - αυξήθηκαν παγκοσμίως οι τιμές των τροφίμων εξαιτίας  της ανόδου της τιμής του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των σιτηρών, αναφέρει η έκθεση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ ο δείκτης της τιμής των τροφίμων που υπολογίζεται από τον FAO, παρακολουθώντας την εξέλιξη των τιμών ενός «καλαθιού» βασικών προϊόντων, αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με τον Μάρτιο, φτάνοντας τις 119,1 μονάδες. Ο δείκτης υποχωρούσε σταθερά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση πάντως καταγράφεται υποχώρηση των τιμών κατά 9,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

Η τιμή του κρέατος τον περασμένο μήνα ήταν αυτή που κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση (+1,6%) παγκοσμίως. Η τιμή των πουλερικών αυξήθηκε αφενός λόγω των σημαντικών εισαγωγών από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και λόγω της μείωσης της παραγωγής που συνδέεται με τη γρίπη των πτηνών. Αντιθέτως, υποχώρησε η τιμή του χοιρινού, λόγω της μειωμένης ζήτησης στη Δυτική Ευρώπη και την Κίνα.

Η τιμή των σιτηρών αυξήθηκε κατά 0,3%, κάτι που αποδίδεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες για την επόμενη σοδειά σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Την ίδια αύξηση παρουσίασε και η τιμή των ελαίων, ενώ αντιθέτως, από τα προϊόντα βάσης σημαντική μείωση παρουσίασε η ζάχαρη (-4,4%) αφού αναμένεται αύξηση της παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και τη Βραζιλία.

Τέλος η τιμή των γαλακτοκομικών υποχώρησε κατά 0,3% συνολικά, παρόλο που η τιμή του βουτύρου αυξάνεται σταθερά, επειδή μειώθηκαν τα αποθέματα στη Δυτική Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ