ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Μόσχα και Πεκίνο υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο

Πούτιν: Οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε Μόσχα και Πεκίνο υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο

Mόσχα και Πεκίνο θα βρουν έναν τρόπο ώστε η απειλή μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών να μην διαταράσσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο Βλαντ.ιμιρ από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη

Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool via AP

Η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ υπονομεύει την εμπιστοσύνη στο δολάριο, δήλωσε σήμερα (17/5) ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως Μόσχα και Πεκίνο θα βρουν έναν τρόπο ώστε η απειλή μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών να μην διαταράσσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία και έχει απειλήσει να επιβάλει δευτερεύουσες κυρώσεις σε ξένες τράπεζες που βοηθούν τις συναλλαγές με τη Μόσχα. Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένες κινεζικές τράπεζες να περιορίσουν τις δοσοληψίες με ρωσικές εταιρίες.

Σε τηλεοπτικά σχόλια στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, ο Πούτιν είπε πως αυτές οι κυρώσεις είναι παράνομες εκτός αν εγκριθούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είπε πως είναι αντιπαραγωγικές για τις Ηνωμένες Πολιτείες και καταδεικνύουν την «ανοησία» της.

«Στερούνται εντελώς κοινής λογικής», είπε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «πριονίζουν το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται» επειδή οι ενέργειές τους υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο και οδηγούν κάποιες χώρες να μειώσουν το μερίδιο των δολαρίων στα αποθέματά τους.

Ο Πούτιν είπε πως μια λύση είναι πιθανή στις δυσκολίες στις ρωσοκινεζικές διευθετήσεις πληρωμών αλλά δεν είπε τι θα περιλαμβάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ