ΔΙΕΘΝΗ

Σπάνιες γαίες στην Ευρώπη - Η σημαντική ανακάλυψη της Νορβηγίας

Σπάνιες γαίες στην Ευρώπη - Η σημαντική ανακάλυψη της Νορβηγίας
ΑΠΕ/ΜΠΕ - Φωτογραφία αρχείου

Το μεγαλύτερο κοίτασμα σπάνιων γαιών της Ευρώπης ανακάλυψε μια μεταλλευτική εταιρεία στη νοτιοανατολική Νορβηγία, το οποίο θα αποτελέσει σημείο «κλειδί» για την βιομηχανία της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς πρόκειται για ένα από τα λίγα κοιτάσματα που δεν βρίσκεται υπό την επιρροή της Κίνας. 

Σύμφωνα με τη Rare Earths Norway, το κοίτασμα Φένσφελτετ κρύβει 8,8 εκατομμύρια τόνους αυτών των μεταλλευμάτων που είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση και για εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Είναι δηλαδή κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της Κιρούνα, στη Σουηδία, που πιστεύεται ότι θα μπορούσε να δώσει 1-2 εκατομμύρια τόνους.

Η εκτίμηση αυτή, που έγινε σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία WSP, κάνει λόγο κυρίως για την ύπαρξη 1,5 εκατ. τόνων μόνιμων μαγνητών, μετάλλων που χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Η εξόρυξη θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2030 με μια επένδυση 10 δισ. κορωνών (867 εκατ. ευρώ) μόνο για την πρώτη φάση, σύμφωνα με τη Rare Earths Norway.

Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της, όμως Βρυξέλλες και Όσλο διατηρούν πολύ στενές σχέσεις. Σήμερα, το 98% των σπάνιων γαιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ εισάγονται από την Κίνα, η οποία διαθέτει σχεδόν μονοπώλιο στον τομέα.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2023 μια σουηδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στην Κιρούνα, στη βόρεια Σουηδία, «το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα» σπάνιων γαιών στην Ευρώπη. Κανένα από τα ευρωπαϊκά κοιτάσματα δεν είναι σε φάση εκμετάλλευσης επί του παρόντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ