ΔΝΤ: Μειώνει την πρόβλεψη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ στο 1,8% λόγω δασμών
Οι δασμοί δημιουργούν σημαντικές αντιξοότητες για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία και οδηγούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο να μειώσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του 2025.
Η επιβολή «αμοιβαίων» δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 2 Απριλίου έχει προκαλέσει σοκ στις αγορές και έχουν επίσης πυροδοτήσει αντίμετρα από άλλους εμπορικούς εταίρους.
«Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό αρνητικό σοκ για την ανάπτυξη», ανέφερε το ΔΝΤ στην περίληψη των Παγκόσμιων Οικονομικών Προοπτικών του Απριλίου 2025.
Η νέα αυτή προοπτική περιλαμβάνει μια «πρόβλεψη αναφοράς» για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, με βάση τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στις 4 Απριλίου - συμπεριλαμβανομένων των «αμοιβαίων» δασμών, αλλά εξαιρουμένων των επακόλουθων εξελίξεων, όπως η παύση 90 ημερών για την αύξηση των επιτοκίων και η απαλλαγή για τα smartphones - και επικαιροποιεί τις προηγούμενες προοπτικές που μοιράστηκε το ΔΝΤ τον Ιανουάριο.
Στις νέες προβλέψεις του, το ΔΝΤ προβλέπει τώρα ότι οι προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στο 1,8% το 2025, μειωμένες κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου.
Το ΔΝΤ μείωσε επίσης την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,8% το 2025, μειωμένη κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εκτίμησή του.
«Η ανακοίνωση της 2ας Απριλίου στο Rose Garden μας ανάγκασε να εγκαταλείψουμε τις προβλέψεις μας - που ήταν σχεδόν οριστικοποιημένες σε εκείνο το σημείο - και να συμπιέσουμε έναν κύκλο παραγωγής που συνήθως διαρκεί περισσότερο από δύο μήνες σε λιγότερο από 10 ημέρες», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος Pierre-Olivier Gourinchas στην έκθεση του Απριλίου, σύμφωνα με το CNBC.
«Ο κοινός παρονομαστής ... είναι ότι οι δασμοί αποτελούν αρνητικό σοκ στην προσφορά για την οικονομία που τους επιβάλλει», είπε.
Γερμανία: Από τα 40άρια στις καταιγίδες και τους ανεμοστρόβιλους - 10 βαθμούς θα πέσει η θερμοκρασία
13:58
Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου: Σε «κίτρινο» συναγερμό αύριο (29/06) 28 περιοχές της χώρας
13:49
Γεωργιάδης για ΕΣΥ: Καλύφθηκαν 962 θέσεις για μόνιμους γιατρούς από τις 1.171 που είχαν προκηρυχθεί
13:37
Φωτιά στo Πευκάλι Κορινθίας: Μήνυμα 112 για εκκένωση προς Σοφικό
13:25