ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια - Συνεχίζεται η αβεβαιότητα
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
Thomas Lohnes /Pool Photo via APΑμετάβλητα διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προτίμησαν να διατηρήσουν μια στάση αναμονής, καθώς γνωστοί και νέοι κίνδυνοι - συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία - θολώνουν τις προοπτικές.
Σε αυτό το κλίμα, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διατηρούνται στο 2,00%, 2,15% και 2,40% αντίστοιχα.
Οι νέες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ παρουσιάζουν μια εικόνα του πληθωρισμού παρόμοια με εκείνη που προβλεπόταν τον Ιούνιο.
Σύμφωνα με τις προβολές αυτές, ο συνολικός πληθωρισμός θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 2,1% το 2025, στο 1,7% το 2026 και στο 1,9% το 2027. Για τον πληθωρισμό εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, αναμένουν μέσο όρο 2,4% το 2025, 1,9% το 2026 και 1,8% το 2027.
Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1,2% το 2025, αναθεωρημένη προς τα πάνω από το 0,9% που αναμενόταν τον Ιούνιο.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2026 είναι πλέον ελαφρώς χαμηλότερη, στο 1,0%, ενώ η πρόβλεψη για το 2027 παραμένει αμετάβλητη στο 1,3%.
«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Όπως εξηγεί το ΔΣ, η ΕΚΤ θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που θα βασίζεται στα διαθέσιμα στοιχεία και θα αξιολογείται σε κάθε συνεδρίαση, προκειμένου να καθοριστεί η κατάλληλη στάση της νομισματικής πολιτικής.
Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με τα επιτόκια θα βασίζονται στην εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τους κινδύνους που τον περιβάλλουν, υπό το πρίσμα των νέων οικονομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων, καθώς και της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ επανέλαβε πως το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για μια συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια - Προσεκτικές κινήσεις με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις
«Επιστρέφει» το σενάριο για μειώσεις στα επιτόκια της Fed
Σε ύφεση τα καιρικά φαινόμενα στη Λακωνία – Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών
10:11
Στη Κύπρο η απεσταλμένη του γ.γ του ΟΗΕ - Συναντάται σήμερα με Έρχιουρμαν και αύριο με Χριστοδουλίδη
10:10
Κολυδάς για κακοκαιρία Byron: Μετατοπίζονται οι βροχές στα ανατολικά - Στο Αιγαίο «ζώνη» καταιγίδων
10:01
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ 6 κράτη - Από τη σκιά στην κορυφή
10:00