ΔΙΕΘΝΗ

«Έτοιμη» για ένα νέο κύμα χαλάρωσης η Fed - Τι περιμένουν οι αναλυτές

«Έτοιμη» για ένα νέο κύμα χαλάρωσης η Fed - Τι περιμένουν οι αναλυτές

O πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

AP Photo/Erin Hooley)

Έτοιμη να ξεκινήσει ένα δεύτερο κύμα χαλάρωσης φαίνεται πως είναι η Fed, έχοντας διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα μέχρι στιγμής φέτος, αναφέρουν οι αναλυτές της UBS.

Ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό καταναλωτών στις ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη τον Αύγουστο, ήταν υψηλότερα από ό,τι συνάδει με τον ετήσιο στόχο 2% της Fed, πιθανότατα δεν επαρκούν για να μετατοπίσουν την προσοχή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μακριά από την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, σύμφωνα με τον ελβετικό επενδυτικό οίκο.

«Οι τιμές χονδρικής τον Αύγουστο μειώθηκαν επίσης για πρώτη φορά από τον Απρίλιο» σημειώνει η σχετική ενημερωτική έκθεση.

Ένας ακόμα παράγοντας που οδήγησαν την άνοδο του χρυσού, σύμφωνα με τους αναλυτές, ήταν η αύξηση που καταγράφηκε στις αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Σεπτεμβρίου και τα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας, τα οποία έδειξαν ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν περίπου 911.000 λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι εκτιμήθηκε στο έτος έως τον Μάρτιο.

Ο οικονομικός κόσμος κρατάει την ανάσα του

Σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον την ολοκλήρωση της σημερινής (17/9) συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, όταν θα ανακοινωθεί η απόφαση για τα επιτόκια και θα πραγματοποιηθεί η (πιθανώς πιο σημαντική) συνέντευξη τύπου του προέδρου.

Οι αναλυτές θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης — μια επιπλέον μείωση κατά 50 μονάδες είναι απίθανη, εκτός αν οι «εξωστρεφείς» ορισμένων αξιωματούχων της Fed υπερισχύσουν των «εσωστρεφών» συναδέλφων τους.

Η εικόνα στις αγορές επιβεβαιώνει τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές. Την Τρίτη 16/9, οι μετοχές στις ΗΠΑ σημείωσαν ήπια πτώση, αν και διατήρησαν στην πλειοψηφία τους τα κέρδη των προηγούμενων ημερών.

Με άλλα λόγια, οι επενδυτές δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να κάνουν μεγάλες κινήσεις πριν από τη λήξη της συνεδρίασης της Fed.