ΔΙΕΘΝΗ

Άλμα 3,5% για την τιμή του Brent μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Άλμα 3,5% για την τιμή του Brent μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή
= AP

Νέο άλμα καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου στον απόηχο της νέας επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ «απάντησε» με βομβαρδισμούς στην Τεχεράνη μετά το ιρανικό πυραυλικό χτύπημα, απειλώντας μάλιστα με αποκλεισμό του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του Brent σημείωσε αλματώδη άνοδο 3,5% στις πρωινές χρηματιστηριακές συναλλαγές στην Ασία τη Δευτέρα (08/06), κινούμενη πάνω από τα 96 δολάρια ανά βαρέλι. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες οι τιμές κινούνταν σε πτωτική τροχιά, εν μέσω νέου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Ιράν.

Την ίδια ώρα, οι τιμές στα συμβόλαια του αμερικανικού αργού WTI διαπραγματεύονται πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ, η παρατεταμένη σύγκρουση και ο συνεχής αποκλεισμός των Στενών του Ορμούζ έχουν διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό από τον Περσικό Κόλπο, διατηρώντας τις τιμές του πετρελαίου υψηλές.

Σε αυτό το περιβάλλον ο ΟΠΕΚ+ ενέκρινε χθες (7.6.2026) μια ακόμη αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής πετρελαίου τον Ιούλιο κατά 188.000 βαρέλια την ημέρα, παρά τους επίμονους κινδύνους εφοδιασμού που συνδέονται με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή.