Bloomberg: Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν «διαγράφει» το ενεργειακό σοκ
Η Κριστίν Λαγκάρντ
AP Photo/Michael ProbstΤο τέλος του πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε πάγωμα των αναμενόμενων αυξήσεων στα επιτόκια, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν «διαγράφει» το ενεργειακό σοκ.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρετίζουν την προοπτική της επανέναρξης των ροών πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, επισημαίνουν ότι έχει ήδη προκληθεί σημαντική οικονομική ζημιά.
«Τα υψηλότερα ενεργειακά κόστη πιθανότατα θα παραμείνουν μαζί μας για περισσότερο χρόνο από ό,τι πολλοί είχαν ελπίσει», δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πίτερ Καζίμιρ, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Ακόμη και με το πλαίσιο ειρήνης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν που μόλις ανακοινώθηκε, η ζημιά στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να αποκατασταθεί από τη μία μέρα στην άλλη».
Η κύρια ανησυχία είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος για την αποκατάσταση της παραγωγικής ικανότητας, την επισκευή των υποδομών και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες για την αναπλήρωση των αποθεμάτων θα διατηρήσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα.
Ο κίνδυνος για τη ζώνη του ευρώ είναι ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι θα αντιδράσουν αυξάνοντας τις τιμές πώλησης και απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, διατηρώντας τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο του 2%. Οι περισσότεροι αναλυτές εξακολουθούν να αναμένουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, ενώ οι επενδυτές στοιχηματίζουν επίσης σε τουλάχιστον μία επιπλέον αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στο 2,5%.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος για τα σοκ που συσσωρεύονται
Ιαπωνία: Έφοδος σε έξι εταιρείες παγωτού για καρτέλ - Το κόλπο για να αυξήσουν τις τιμές
14:40
Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παράνομης παροχής υπηρεσιών συνδρομητικής - Πάνω από 7 εκατ. η λεία
14:37
Ανακαίνιση Κατοικίας: Εκδόθηκαν πάνω από 6.500 βεβαιώσεις επιλεξιμότητας - Ποια η διαδικασία
14:35
Αποκάλυψη CNNi: Αυτό είναι το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν: Άρση κυρώσεων, «μπλόκο» σε πυρηνικά
14:29