ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: πάνω από 6,2 εκατ. σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω του NBG Business Seeds

Εθνική Τράπεζα: πάνω από 6,2 εκατ. σε καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω του NBG Business Seeds
EUROKINISSI

Ξεπερνούν τα 6,2 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του σε νεοφυείς επιχειρήσεις και καινοτόμες ομάδες το NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον απολογισμό του περασμένου έτους, στα 8 χρόνια λειτουργίας του το πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο τη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, έχει προχωρήσει σε συμμετοχές ύψους 3 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο 13 εταιρειών, έχει δανείσει με 3 εκατ. ευρώ 6 εταιρείες, ενώ συνολικά έχει δώσει 343.000 ευρώ σε βραβεία στις 70 νικήτριες εταιρείες των διαγωνισμών καινοτομίας και τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σαφές πιο ενεργό τα τελευταία χρόνια και ιδίως το 2017 ήταν η πιο δυναμική χρονιά. Συγκεκριμένα, πέρσι το NBG Business Seeds ενέκρινε επενδύσεις στο μετοχικό κεφάλαιο 12 εταιρειών συνολικού ποσού 2,298 εκατ. ευρώ. Έχουν ήδη υλοποιηθεί οι συμμετοχές τις εταιρείες Insybio, itbooms, PD Neurotechnology, Goodvidio, Covve, Mist.io, και Fieldscale, ενώ σε φάση διαπραγμάτευσης βρίσκονται οι συμμετοχές σε πέντε ακόμη εταιρείες. Παράλληλα, σε επίπεδο δανεισμού, μέσω του NBG Business Seeds χρηματοδοτήθηκαν 6 εταιρείες με συνολικό ποσό 3 εκατ. ευρώ. Ακόμη, δόθηκαν 49.000 ευρώ ως βραβεία στους δέκα νικητές του 7ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας.

Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να συμμετάσχει ως ιδιώτης επενδυτής (Limited Partner) σε ορισμένα από τα funds που δημιουργούνται στο πλαίσιο του Equifund. Η συμμετοχή αυτή ανέρχεται στα 3,75 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του απολογισμού του NBG Business Seeds για το 2017, «η στρατηγική αυτή τοποθέτηση της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα τα επόμενα έτη έγινε με γνώμονα την περαιτέρω στήριξη της Εθνικής Τράπεζας στο οικοσύστημα των νέων & νεοφυών επιχειρήσεων, την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βασικών παικτών του οικοσυστήματος, τη διεύρυνση των συμφωνιών συνεργασίας με Πανεπιστήμια και των εξειδικευμένων συμφωνιών συνεργασίας για την εμπορευματικοποίηση των αποτελεσμάτων έρευνας και των συνεργασιών με ερευνητικά κέντρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ