ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Forthnet: σε εξέλιξη το due diligence, στις 23 Φεβρουαρίου οι δεσμευτικές προσφορές

Forthnet: σε εξέλιξη το due diligence, στις 23 Φεβρουαρίου οι δεσμευτικές προσφορές

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Cyta Hellas, το ενδιαφέρον της τηλεπικοινωνιακής αγοράς -και όχι μόνο- στρέφεται πλέον προς την περίπτωση της Forthnet με τη διαδικασία του due diligence να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη με την προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από την πλευρά των ενδιαφερομένων να έχει οριστεί για τις 23 Φεβρουαρίου.

Προς πώληση είναι ο πλήρης έλεγχος της Forthnet καθώς οι πιστώτριες τράπεζες έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τόσο τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, η οποία ανέρχεται πλέον σε 32,8%, όσο και τις υπόλοιπες ομολογίες που διαθέτουν καθώς και τις δανειακές υποχρεώσεις του γνωστού τηλεπικοινωνιακού παρόχου. Πρακτικά, ο νικητής της διαδικασίας, την οποία «τρέχει» η Nomura International, θα αποκτήσει το 70% της Forthnet, η οποία υπενθυμίζεται πως έχει έναν δανεισμό που ανέρχεται στα 255 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 ενδιαφερόμενα σχήματα. Ένα εξ αυτών αποτελείται από τις Vodafone Ελλάδος και Wind Ελλάς, οι οποίες κινούνται μαζί στην προκειμένη περίπτωση, αλλά δεν θεωρούνται ως το φαβορί για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet, παρά το γεγονός ότι παραμένουν μέτοχοι της τελευταίας, έστω και με χαμηλά ποσοστά.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν 6 επενδυτικά funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και φέρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία του due diligence, για την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν παράπονα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα εγγράφων και αρχείων. Τα ενδιαφερόμενα funds είναι το Apollo Global Management, η Providence, η Pillarstone, η Odyssey Consulting Management, η Golden Tree Asset Management και η Cyrus. Η Providence φέρεται να συνεργάζεται με τον όμιλο Antenna, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι Golden Tree και Cyrus είναι δύο εκ των τριών βασικών μετόχων της Wind Ελλάς. Η τελευταία μετά την «απώλεια» της Cyta Hellas είναι ο πάροχος που δείχνει να «χρειάζεται» περισσότερο τη Forthnet.

Η «μάχη» πάντως των ενδιαφερομένων έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Odyssey Consluting Management, μία εταιρεία που εδρεύει στην Κύπρο αλλά φέρεται να ελέγχεται από Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, που ζητά τον αποκλεισμό των Golden Tree, Cyrus και Providence, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές.

Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτο ότι το θέμα της Forthnet έφθασε μέχρι τη Βουλή με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριο Κάτση να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, όπου κάνει λόγο για κίνδυνο περιορισμού και νόθευσης του ανταγωνισμού και ζητά να διασφαλιστεί η διαδικασία να εδράζεται σε δίκαιους κανόνες.

Το επικρατέστερο σενάριο μεταξύ των παρατηρητών της αγοράς είναι ότι η Forthnet θα καταλήξει στον έλεγχο κάποιου εκ των ενδιαφερόμενων funds, το οποίο στη συνέχεια θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση της εταιρείας αλλά και των δανειακών υποχρεώσεων της ώστε να μπορέσει να την πουλήσει είτε ολόκληρη είτε τμηματικά. Πιθανότερος υποψήφιος αγοραστής σε αυτή την περίπτωση θα είναι κάποιος από τους υφιστάμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της χώρας. Σημειωτέον πάντως πως σε αυτό το σενάριο το μεγάλο ερωτηματικό θα είναι τι θα γίνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα που διαχειρίζεται η Forthnet και κυρίως αυτά της Super League.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ