ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο - «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στη Σύρο - «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»
Στιγμιότυπο από την περυσινή ακαδημαϊκή δράση στην Άνδρο

Με την ανακοίνωση ενός πολύ σημαντικού ακαδημαϊκού γεγονότος ξεκινά το 2018 για τη Σύρο, καθώς μία ιδιαιτέρως αναγνωρισμένη επιστημονική δράση πρόκειται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ερμούπολη.

Πρόκειται για το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το οποίο οργανώνουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών σε συνεργασία με το Centre Culturel Hellénique του Παρισιού και το Γαλλικό Τμήμα του Ομίλου Ευρωπαϊκού Τύπου (Club de la Presse Européenne, Paris) . Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο νησί από 8-15 Ιουλίου. Το 4Ο Θερινό Πανεπιστήμιο θα στηριχθεί ενεργά από τη δημοτική αρχή της Ερμούπολης Σύρου.

Για το πρόγραμμα μιλούν οι δύο κεντρικοί συντελεστές του προγράμματος, η δημιουργός και Ακαδημαϊκή Διευθύντριά του κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Fellow του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard και ο εκδότης κ. Γιάννης Μαμάης (Gutenberg), ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στο πρόγραμμα ως ειδικός σύμβουλος και επιμελητής της μορφής ολόκληρου του έντυπου υλικού που θα το συνοδεύει.

Όπως τονίζει η κ. Τσιτσανούδη, μετά από 3 χρόνια αναγνωρισμένης επιτυχίας της διοργάνωσης στην Άνδρο, το πρόγραμμα του 2018 θα διεξαχθεί στο νησί της Σύρου, με τη συνέργεια του Δήμου και την υποστήριξη του δημάρχου κ. Γ. Μαραγκού: «Η παράδοση της καλλιέργειας της εξωστρέφειας και των συνεργασιών με εξέχοντες διεθνείς φορείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και των μέσων ενημέρωσης συνεχίζεται. Αρκεί να θυμίσουμε ότι το Θερινό μας Πανεπιστήμιο τα προηγούμενα έτη υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Ελληνική Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ελληνικό τμήμα), την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης κ.ά. Φέτος για δεύτερη χρονιά, έχουμε την εξαιρετική τιμή το πρόγραμμα να τελεί υπό την αιγίδα της Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, γεγονός που σημαίνει εξαιρετική ευθύνη απέναντι στους θεσμούς, τους συμμετέχοντες και τους φοιτητές μας. Επίσης, διευθύνεται από Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγητής Γεώργιος Δ. Καψάλης. Σημαντικοί υποστηρικτές του προγράμματος είναι φέτος η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και η Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Θερμώς ευχαριστούμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο Β’».

συνεργασία για έντυπα


Η ακαδημαϊκή διευθύντρια του 4ου Δ.Θ.Π. κ. Ν. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη με τον εκδότη κ. Γ. Μαμάη, που είναι και ειδικός σύμβουλος του προγράμματος

Από τη δική του πλευρά ο κ. Μαμάης, ο οποίος είχε στηρίξει το πρόγραμμα και ως πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Ομίλου στο Γαύριο της Άνδρου, θα επιμεληθεί το εκπαιδευτικό υλικό και θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση του προγράμματος. Μιλώντας στην Κ.Γ. επισημαίνει τα εξής: «H συνεργασία μου με τους συντελεστές του Θερινού Πανεπιστημίου και προσωπικά με την κ. Τσιτσανούδη προέκυψε από τις εντυπώσεις που αποκόμισα παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στις προηγούμενες δράσεις της. Τις χαρακτήριζε η ακαδημαϊκότητα, η συνέπεια και η άρτια διοργάνωση, η ανησυχία της βελτίωσης, αλλά και η επίγνωση της ευθύνης και της ανταπόκρισης στις προσδοκίες των φοιτητών που αφήνουν τις διακοπές τους για να καθίσουν στο έδρανο ενός θερινού σχολείου. Ως εκδότης, αλλά και ως Κυκλαδίτης όφειλα να υποστηρίξω το πρόγραμμα αυτό, όπως κάναμε και στην Άνδρο τα τελευταία χρόνια με εξαιρετική επιτυχία και υψηλότατο επίπεδο από την πλευρά των σπουδαστών».

Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο: «Το λάθος στη γλώσσα και την επικοινωνία. Η προσφορά και η δυναμική της παρέκκλισης». Θα καλύψει μεταξύ άλλων θεματικές που αφορούν στα γλωσσικά και ορθογραφικά λάθη, στα συνήθη λάθη στην πολιτική επικοινωνία, στον δημοσιογραφικό λόγο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και στη δυναμική και προσφορά του λάθους στην εξέλιξη της γλώσσας. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές, δημοσιογράφους και εκπαιδευτικούς.

Αναφορικά με την επιλογή της Σύρου και οι δύο συντελεστές επισημαίνουν ότι στην απόφαση κεντρικό ρόλο έπαιξε το στοιχείο της ανανέωσης, η κουλτούρα και η παράδοση της Σύρου, αλλά και προσωπικά η συμμετοχή και παρουσία της δημοσιογράφου κ. Τέτας Βαρλάμη, η οποία αναλαμβάνει υπεύθυνη των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται στον δήμαρχο της Σύρου κ. Γ. Μαραγκό, οποίος θα στηρίξει ενεργά το πρόγραμμα, όπως έγινε και με την περίπτωση της Άνδρου και την εκεί συμμετοχή και στήριξη που προσέφερε ο δήμαρχος κ. Θ. Σουσούδης.

4o THERINO PANEPISTHMIO AFISA A4 ME XORHGOYS

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πλούσιες πολιτιστικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικές εκδρομές. Χορηγός επικοινωνίας του προγράμματος θα είναι η ΕΡΤ, καθώς και η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, η οποία θα φιλοξενήσει και κατά τη διάρκεια του προγράμματος μία σειρά αποκλειστικών συνεντεύξεων με τις κορυφαίες προσωπικότητες που θα διδάξουν στο Θερινό Πανεπιστήμιο.

*Το 4ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που θα δοθεί στη Γαλλική Πρεσβεία Αθηνών, τη Δευτέρα 5 Μαρτίου και ώρα 1 το μεσημέρι, παρουσία του Πρέσβη της Γαλλίας κ. Christophe Chantepy και με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γ. Καψάλη, του Διευθυντή του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Ι. Πετρόπουλου, της δημοσιογράφου κ. Μαρίας Χούκλη, του Αναπλ. Πρύτανη κ. Ανδρέα Φωτόπουλου, του συγγραφέα κ. Βασίλη Βασιλικού, του σκιτσογράφου Στάθη, της προέδρου του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κ. Πλακίτση και των δημάρχων Σύρου και Άνδρου κ.κ. Γ. Μαραγκού και Θ. Σουσούδη. Την εκδήλωση θα συντονίσουν οι κ.κ. Ν. Τσιτσανούδη και Γ. Μαμάης.

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Επιστημονικώς Υπεύθυνη Έργου

Επίκ. Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας Π.Τ.Ν. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, nitsi@cc.uoi.gr και στην ιστοσελίδα του προγράμματος http://summerschool.ac.uoi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ