ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Creative Greece Awards 2018: Ετήσιο Forum επιχειρηματικής αριστείας για την Ελλάδα της εξωστρέφειας

Creative Greece Awards 2018: Ετήσιο Forum επιχειρηματικής αριστείας για την Ελλάδα της εξωστρέφειας
Λευτέρης Παρτσάλης

Υπό την αιγίδα του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ (ΣΕΒ), του ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ (ΠΣΕ), του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΕΒΕ), του  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΣΕΒΤ), του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ και του ΕΛΛΗΝΟ - ΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ.

«Είμαστε αποφασισμένοι για μία «Συμφωνία Καινοτομίας και Εξωστρέφειας» ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την Πολιτεία και τους κοινωνικούς εταίρους. Είμαστε αποφασισμένοι να διαμορφώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον, ώστε τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα να ξεφύγει από την καινοτομική υστέρηση και να βρεθεί ανάμεσα στις τεχνολογικά προηγμένες οικονομίες» Αυτό τόνισε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Α ́ Αθηνών μιλώντας στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας Creative Greece Awards 2018 – Η Ελλάδα της Εξωστρέφειας.

Μιλώντας σε ένα ευρύτατο επιχειρηματικό κοινό το οποίο αποτελείτο από εκπροσώπους των σημαντικότερων και πλέον δυναμικών εξαγωγικών ομίλων της χώρας η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι για να κερδίσει η Ελλάδα το στοίχημα της εξωστρέφειας, πρέπει να στηρίξει τη νεοφυή και την καινοτόμα επιχειρηματικότητα αφού για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε επιχείρηση που καινοτομεί, παράγεται προστιθέμενη αξία 13 ευρώ. Η ίδια παρουσίασε το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας το οποίο κινείται σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, ενίσχυση της χρηματοδότησης της τεχνολογικής έρευνας. Δεύτερον, εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα με ανακατεύθυνση των πόρων του ΕΣΠΑ προς την στήριξη των επιχειρήσεων και της καινοτομίας, διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, δημιουργία «συστάδων ανάπτυξης» που θα ενθαρρύνουν την επιχειρηματική συνεργασία. Τρίτον, ουσιαστική στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων, μέχρι να σταθούν στα πόδια τους. Τέταρτον ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας με αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Εξκειδικεύοντας τις προτάσεις της στον τομέα των εξαγωγών η κυρία Μπακογιάνη ανέφερε την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να προχωρήσει η διεύρυνση του ωραρίου στα τελωνεία και ενεργοποίηση της Ενιαίας Θυρίδας που απλοποιεί σε ολόκληρη τη χώρα τη διαδικασία εξαγωγών. Επίσης η ενοποίηση των δημοσίων δομών για την εξωστρέφεια σε ένα ενιαίο φορέα, με διοικητική αυτονομία. Ο φορέας θα συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για τη χάραξη των κατάλληλων στρατηγικών εξωστρέφειας, όπως συμβαίνει π.χ. στη Βρετανία και την Ολλανδία. Τέλος, προτεραιότητά της Νέας Δημοκρατίας είναι η ταχεία επιστροφή του Φ.Π.Α. στους εξαγωγείς.

Τόσο η κυρία Μπακογιάννη όσο και ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της εξωστρέφειας της χώρας με στόχο την γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας. «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης «έχουν υιοθετήσει ένα νέο μοντέλο το οποίο κινείται σε τρεις άξονες: πρώτον, η καλύτερη οργάνση αυτών οι οποίοι παράγουν τα προϊόντα, δεύτερον η εκπαίδευση και τρίτον η πιστοποίησή τους. Εξάγουμε 4.000 τόνους στις ΗΠΑ ενώ η Ισπανία 50.000 τόνους. Κι αυτό διότι κανείς δεν μίλησε στους παραγωγούς για την πιστοποίηση και την ανάγκη αυτοί να είναι συνδεδεμένοι με τους πελάτες τους. Το νέο μοντέλο που έχουμε υιοθετήσει θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας. Η εφαρμογή αυτού του μοντέλου στα οπωροκηπευτικά βοήθησε στην αύξηση των επιδόισεων του συγκεκριμένου τομέα κατά 20%».

  • «Οι προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμοι για την χώρα» ανέφερε εξάλλου στην παρέμβασή του ο κ. Κωνσταντίνος Μπίτσιος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ προσθέτοντας: «Η έξοδος από τα μνημόνια δεν σημαίνει και έξοδο από την κρίση. Βασική προϋπόθεση για να βγει η χώρα από το τέλμα είναι πριν απ όλα η πολιτική σταθερότητα και η συνεναιση των πολιτικών δυνάμεων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Η εξωστρέφεια είναι ένα αποτελεσματικό αντίδοτο στην κρίση. Η εξαγωγική διαδικασία σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όταν ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων μας εξάγεται ανώνυμα, χωρίς προστιθέμενη αξία κάτι δεν πάει καλά με τις εξαγωγές μας. Για να μπορούμε να κάνουμε εξαγωγές πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, καινοτόμοι, να έχουμε καλή ποιότητα προϊόντων, ισχυρό εταιρικό όνομα και βεβαίως καλό συνεργάτη στην χώρα στόχο. Δόξα τω θεώ έχουμε αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Στα κοινωνικά μέσα του ΣΕΒ προβάλεται από την περασμένη εβδομάδα μια σειρά βίντεο με τίτλο ‘’η Ελλάδα παράγει ιστορίες δημιουργίας’’. Παρουσιάζουμε 17 δυναμικές μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην βιομηχανία και μεταποίηση ως βασικό μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι ιδαίτερα γνωστές στο ευρύ κοινό, κατάφεραν όμως μέσα στην κρίση να μεγαλώσουν, να καινοτομήσουν, να δημιουργήσουν καλές θέσεις εργασίας και αν στηρίξουν τα δημόσια έσοδα. Κοινή συνισταμένη των επιχειρήσεων αυτών είναι η έμφαση που έχουν δώσει στην εξωστρέφεια, στις εξαγωγές. Ο ΣΕΒ ενισχύει την εξωστρέφεια μέσα από την προσφορά των υπηρεσιών Export Credit στις επιχειρήσεις που είναι μέλη του. Πρόκειται για ένα πλέγμα εξατομικευμένων υπηρεσιών που βασίζονται στις αντίστοιχες καλές πρακτικές χωρών του εξωτερικού και σε επιτυχημένα παραδείγματα επιχειρήσεων που είναι μέλη μας. Στις 13 Μαρτίου σε συνεργασία με τον ΣΕΒΕ και το υπουργείο των εξωτερικών ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό και σε καλό κλίμα η επιχειρηματική μας αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο υπουργός οικονομίας των ΗΑΕ τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του και το δικό του να επενδύσει στην Ελλάδα, βέβαια τόνισε και τα προβλήματα που υπάρχουν. Ακολουθεί τέλη Μαρτίου η επιχειρηματική αποστολή στην Μόσχα και τον Απρίλιο στο Μαρόκο. Σήμερα είμαστε εδώ να βραβεύσουμε τις εταιρείες που πρωτοστάτησαν στην εξωστρέφεια, αυτές που διακρίθηκαν και αποτελούν κινητήριο δύναμη για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η παρέμβαση που έκανε ο κ. Κων/νος Κατσαρός, εντεταλμένος σύμβουλος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η ενιαία πλέον επιχείρηση ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πραγματοποιεί το 6% των εξαγωγών της Ελλάδος. «Την λέξη εξωστρέφεια ανέφερε ο κ. Κατσαρός «την γνωρίζουμε πολύ καλά και την χρησιμοποιούσαμε πολύ πριν από την κρίση. Εγώ ήρθα στην εταιρεία πριν 44 χρόνια, το 1974. Κάναμε ήδη εξαγωγές παρότι η Ελβάλ ήταν πολύ μικρή μόνο 20 χιλιάδες τόνους παρήγαγε αλλά κάτι πουλούσαμε, Σαουδική Αραβία, δίσκους για να φτιάξουν κατσαρόλες και τηγάνια, πουλούσαμε και λίγο foil στην Γερμανία. Σήμερα ύστερα από επενδύσεις οι οποίες ξεπερνάνε το μισό δισ. ευρώ φτάσαμε παραγωγή 290 χιλιάδες τόνους. Από αυτό φεύγει στο εξωτερικό το 92% και ευχαριστώ πάρα πολύ που μιλήσατε για τον Trump πιστεύω να τα καταφέρουμε εκεί μιας και στην Αμερική πουλάμε 25 χιλιάδες τόνους ιδιαίτερα υψηλής προστιθέμενης αξίας προϊόντα, πολύ ειδικά προϊόντα. Θα δούμε. Πάντως δύο κουβέντες για τους εξαγωγείς, για αυτούς που προσπαθούνε να κάνουν εξαγωγή. Μερικοί στην κρίση ξεκίνησαν να σκέφτονται ότι αφού στην Ελλάδα δεν έχουμε δουλειά τι να κάνουμε, θα κάνουμε εξαγωγές. Η εξαγωγική δραστηριότητα είναι μια πολυσύνθετη και πολύπλοκη ιστορία, πρέπει πρώτα να ξεκινήσει από την γενική διεύθυνση και από τους μετόχους να είναι διατιθεμένη να αφιερώσουν χρόνο, ανθρώπινο δυναμικό και πόρους για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πρέπει να αποφασίσουν ότι οι πελάτες του εξωτερικού είναι πολύ απαιτητικοί στην ποιότητα, στους χρόνους παραδόσεως αλλά βεβαίως θέλουν και ανταγωνιστική τιμή. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι παρόλα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την μείωση του κόστους ενέργειας εξακολουθούμε να πληρώνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο περίπου 30 με 35% παραπάνω από τις ανταγωνίστριες εταιρείες της κεντρικής Ευρώπης. Για να μεταφέρουμε τα προϊόντα μας πληρώνουμε κόμιστρα, ναύλους μεγάλους διότι είμαστε στην άκρη της Ευρώπης, για να πάμε στην κεντρική Ευρώπη τα φορτηγά μας για να φτάσουν στην Γερμανία ή στην Γαλλία - θέλουμε 1 εβδομάδα. Όπως ίσως γνωρίζετε ο τομέας έλασης της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ξεκίνησε μια νέα επένδυση αξίας 150 εκατ. ευρώ που πιστεύουμε ότι θα μπει στην παραγωγική διαδικασία την άνοιξη του 2020 θέλουμε δύο χρόνια. Πιστεύουμε ότι θα πάρουμε εγκαίρως τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις ώστε σύντομα να ξεκινήσουμε τα ανοικοδομικά έργα και βεβαίως τις δύσκολες θεμελιώσεις των τεσσάρων ελάστρων. Αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση ενός μεγάλου επενδυτικού σχεδίου όταν ολοκληρωθεί το επενδυτικό σχέδιο, η συνολική δαπάνη θα ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ και ο τομέας έλασης ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο της Ευρώπης. Σας ευχαριστώ».

Στην εκδήλωση Creative Greece Awards 2018 παρενέβησαν σημαντικοί εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων και εξαγωγικών ομίλων «φωτογραφίζοντας» αξιόλογες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στις ξένες αγορές. Ειδικότερα στην εκδήλωση παρενέβησαν οι κκ.

  • κ. Σπυρίδων Κτενάς, εκδότης New Times Publishing
  • κ. Ηλίας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece
  • κ. Βασίλης Ζαφείρης, εντεταλμένος σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων
  • κ. Νικόλαος Γιαννίδης, μέλος Δ.Σ. του Ελληνο-Κινέζικου Επιμελητηρίου και της 3ης γενιάς της VITEX
  • Νικόλαος Κοτσώνης, γενικός διευθυντής του συνδέσμου επιχειρήσεων & βιομηχανιών Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδος
  • Παναγιώτης Τσανάκας, πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας
  • Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας

Στη συνέχεια έγινε η απονομή διακρίσεων Creative Greece Awards 2018 σε εκπροσώπους εταιρειών οι οποίοι έκαναν σύντομες παρεμβάσεις:

Στράτος Μαρούσης, International Business Director ΔΕΛΤΑ και ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗ

Νικόλαος Ζωγόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης

Μιλτιάδης Μπαμπίλης, επικεφαλής διεύθυνσης πωλήσεων Ελληνικών Πετρελαίων.

Γεράσιμος Τζέης Managing Director της εταιρείας ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Atradius Credit Insurance N.V. (Ελληνικό υποκατάστημα)

Δημήτρης Αναγνωστάκης, γενικός διευθυντής της Boehringer Ingelheim

Ιωάννα Παπαλά, συντονίστρια εταιρικής επικοινωνίας της Elpen

Γεώργιος Καλογεράκης, διευθυντής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της ELVIAL

Δημήτρης Μωραϊτης, διευθυντής επιχειρησιακής μονάδας Nutrition, OTC & Diagnostics της Vianex

Πλάτων Μαρλαφέκας, αντιπρόεδρος της Λουξ και πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας

Θεόδωρος Αποστολόπουλος, μέλος ΔΣ της Μάρμαρα Παυλίδη

Νικόλαος Γεωργούντζος, διευθυντής ποιοτικού ελέγχου της εταιρείας CBL Πάτρας.

Μυρτώ Ράπτη, διευθύντρια marketing της Intermed

Γιάννης Σηφάκης, Διευθυντής Bancassurance, Marketing, Διαφήμισης και Λοιπών Συνεργασιών της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εμμανουήλ Εξαρχουλάκος, διευθυντής μάρκετινγκ της ενεργειακής εταιρείας ΖΕΝΙΘ.

κυρία Βάλια Βανέζη, senior communication manager της TEMES SA - Costa Navarino

κ. Βασίλης Μαστοράκης, διευθυντής μάρκετινγκ της καπνοβιομηχανίας Καρέλια

Μετά το τέλος των παρεμβάσεων έγινε η απονομή των υπόλοιπων βραβείων στις εταιρείες: ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΔΕΠΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΔΕΗ, VIORYL, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, PHARMATHEN, INTERCOMM FOODS, FRAPORT GREECE, ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ, ΜΕΓΑ ΒΙΤΟΥΛΑΔΙΤΟΥ, GAP, INTRALOT, ΖΑΓΟΡΙ, CELESTYAL CRUISES, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ, MEGAPLAST και SARANTIS.

Επίσης παρέλαβαν certificates οι παρακάτω εταιρείες, FARCOM, GREEN COLA, HB BODY, THYRATRON, ΑΛΟΥΜΑΝ, ΒΙΟΣΕΡ, ΕΨΑ, ΙΩΝΙΚΗ ΣΦΟΛΙΑΤΑ, ΚΩΖΑΤ, ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ, ΜΠΙΤΣΑΚΟΣ, ΝΗΡΕΥΣ, ΦΑΡΜΑ ΚΟΥΚΑΚΗ και ΧΑΧΑΛΗΣ.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκαναν οι δημοσιογράφοι Πάνος Μαυρίδης και Σοφία Ροδοπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ