ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δέκα πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου

Οι δέκα πιο κερδοφόρες εταιρείες του κόσμου
Reuters/File

Η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας Aramco αποδεικνύεται η πιο κερδοφόρα εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Η Aramco, που ετοιμάζεται για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχε καθαρά κέρδη 33,8 δισ. δολάρια και τα οικονομικά της αποτελέσματα εδώ και τέσσερις δεκαετίες αποτελούσαν ένα καλά κρυμμένο μυστικό.

Η προετοιμασία της για την εισαγωγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές φέρνει στο φως τις επιδόσεις της. Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτές ξεπερνούν ακόμη και των γιγάντων της παγκόσμιας οικονομίας, όπως της Apple, της JP Morgan, των Exxon και Shell.

Από το αφιέρωμα που κάνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο προκύπτει και το top 10, η λίστα των 10 πλέον κερδοφόρων ομίλων του πλανήτη. Στη δεύτερη θέση για το ίδιο διάστημα του 2017 είναι η Apple, η εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που έχει καθαρά κέρδη 28,9 δισ. δολάρια. 4η η Microsoft. Ακολουθεί η Samsung από τη Νότια Κορέα με κέρδη στα 14 δισ. δολάρια και με μικρή διαφορά στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Microsoft με κέρδη 13,8 δισ. δολάρια.

Ο επίσης αμερικανικός επενδυτικός οίκος JP Morgan Chase συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα με 12,5 δισ. δολάρια. Η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο του έτους είδε τα κέρδη της σε νέα επίπεδα - ρεκόρ. Η Alphabet, μητρική της Google, είναι στην έκτη θέση των 10 ισχυρών με 11,5 δισ. δολάρια, ενώ ένα σκαλοπάτι πιο πίσω της είναι η εταιρεία του Γουόρεν Μπάφετ Berkshire Hathaway έχοντας ανακοινώσει καθαρά κέρδη 8,3 δισ. δολάρια.

Στην όγδοη θέση συναντάμε δύο πετρελαϊκές εταιρείες με τα ίδια κέρδη στα 7,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για την αμερικανική Exxon Mobil και την αγγλοολλανδική Shell. Λίγο πριν κλείσει η δεκάδα των ισχυρών του πλανήτη βρίσκεται η Volkswagen με καθαρά κέρδη 6,8 δισ. δολάρια. Το «10 το καλό» είναι η κινεζική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Alibaba. Τα κέρδη της ήταν στα 2,4 δισ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ