ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Καμπάνα» 30 εκατ. ευρώ σε FIAT και Starbucks από Κομισιόν

«Καμπάνα» 30 εκατ. ευρώ σε FIAT και Starbucks από Κομισιόν
Λογότυπο της εταιρίας FIAT EUROKINISSI

Αποζημιώσεις έως και 30 εκατ. ευρώ ζητά η Ε.Ε. από μεγάλες πολυεθνικές όπως η Starbucks και η FΙΑΤ για τις φοροαπαλλαγές που έλαβαν από την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο τα τελευταία χρόνια.

«Όλες οι εταιρείες, μικρές, μεγάλες, πολυεθνικές ή όχι, πρέπει να πληρώνουν το μερίδιο φόρου που τους αναλογεί», δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού, Μαγκρέιτε Βέστεϊγερ (Margrethe Vestager).

Μετά από έρευνες σε βάθος, οι οποίες ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2014, η Κομισιόν κατέλεξε στο συμπέρασμα ότι το Λουξεμβούργο παραχώρησε προνόμια στην FIAT, ενώ αντίστοιχα η Ολλανδία έπραξε το ίδιο για την εταιρία Starbucks.

Και στις δύο περιπτώσεις, η απόφαση επιβολής φόρου που εκδόθηκε από την αντίστοιχη εθνική φορολογική αρχή μείωσε τεχνητά το φόρο που καταβάλλεται από την εταιρία.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεση της να ερευνήσουν και άλλα παρόμοια περιστατικά σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση από το Λουξεμβούργο υπήρξε άμεση και δώθηκε μέσω Twitter από τον υπουργό Οικονομικών Pierre Gramegna: "Το Λουξεμβούργο διαφωνεί με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίπτωση της FIAT και επιφυλάσσεται παντος νομίμου δικαιώματος".

Η ολλανδική κυβέρνηση, από την πλευρά της, δήλωσε ότι "εξεπλάγη" από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φορολογική της συμφωνία με τη Starbucks και ότι είναι πεπεισμένη πως η συμφωνία αυτή συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ