ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού φάσματος συμφωνεί πλέον ότι η ανάπτυξη της χώρας θα προέλθει, κατά κύριο λόγο, από τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Το αποκαλούμενο, απαξιωτικά και επί πολλά χρόνια στο παρελθόν, «ξένο κεφάλαιο» φαίνεται ότι, όχι μόνο βρίσκει επιτέλους τη «νομιμοποίησή του» στην Ελλάδα, αλλά προσλαμβάνεται και σαν το νέο «ιερό δισκοπότηρο» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλες ξένες εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει ή αρχίζουν να επενδύουν, ενίοτε σημαντικά ποσά, ή να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Ωστόσο, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες των κυβερνήσεων, σειρά παθογενειών και εγγενών δυσλειτουργιών σε κρίσιμους τομείς και θεσμούς ορθώνουν ακόμη εμπόδια και δυσχεραίνουν την προσπάθεια να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

«InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»: Μια νέα πρωτοβουλία – θεσμός

Αυτή τη σκοπιμότητα, της ανάδειξης δηλαδή της Ελλάδας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, φιλοδοξεί να υπηρετήσει το ΕΤΗΣΙΟ FORUM “InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”, το οποίο υλοποιείται με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του International Chamber of Commerce (ICC Hellas), και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 3 Ιουλίου 2018.

Η ιδέα συνίσταται στη δημιουργία ενός ΕΤΗΣΙΟΥ FORUM διαλόγου ανάμεσα στα ανώτατα στελέχη των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα και τους σημαντικότερους πολιτικούς εταίρους της χώρας, με στόχο την καλύτερη αλληλοκατανόηση και ανταλλαγή απόψεων και θέσεων, με απώτατο σκοπό τη βελτίωση του επενδυτικού πλαισίου και την ανάδειξη της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού για τις ξένες άμεσες επενδύσεις.

Το ετήσιο αυτό FORUM στοχεύει, αφενός, στην ανάδειξη των θέσεων και απόψεων των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα ως προς το πώς θα καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις ξένες άμεσες επενδύσεις και, αφετέρου, να δώσει βήμα σε εκπροσώπους της Κυβέρνησης και κομμάτων να ενημερώσουν για τις ενέργειες, τα σχέδια και τις θέσεις τους πάνω στη θεματική αυτή.

Το 1ο FORUM 2018 θα περιλαμβάνει 6 θεματικά πάνελ συζήτησης:

«Δημόσιο: Λεβιάθαν ή καταλύτης για τις επενδύσεις;»

«Απονομή Δικαιοσύνης και επίλυση διαφορών: Με το πόδι στον επιταχυντή;»

«Φορολογία: ώρα αποφάσεων;»

«Ανθρώπινο κεφάλαιο: Citius, Altius, Fortius;”

«Έρευνα και Καινοτομία: Άπιαστο όνειρο ή ρεαλιστικός στόχος;»

«Εν αρχή ην… οι Υποδομές;»

Σε κάθε πάνελ, θα συμμετέχουν τέσσερις CEOs/επικεφαλής ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, θα συντονίζει δε ένας έγκριτος δημοσιογράφος.

Στο 1ο FORUM 2018, έχουν προσκληθεί ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της ΝΔ, η Πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»: Το «Μανιφέστο» των ξένων εταιρειών για τις επενδύσεις

Παράλληλα με το FORUM, οι ξένες εταιρείες θα αποτυπώνουν τις θέσεις και προτάσεις τους, σε ετήσια βάση, στην «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με στόχο να προβάλουν την εικόνα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού στις κεντρικές διοικήσεις των εταιρειών τους, αλλά και να συμβάλουν στη βελτίωση του γενικότερου πλαισίου για την πραγματοποίηση ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ θα παρουσιάζεται και θα συζητείται κατά το ετήσιο FORUM «InvestGR - ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» και θα αποστέλλεται στα ΜΜΕ και σε φορείς της χώρας και της Ε.Ε.

Τη φροντίδα για τη σύνθεση των θέσεων και προτάσεων και την επακόλουθη σύνταξη των αναγκαίων κειμένων έχει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γιώργος Παγουλάτος.

Σε ετήσια βάση, επίσης, θα πραγματοποιείται έρευνα, στην οποία θα αποτυπώνονται οι στάσεις και απόψεις των στελεχών των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα πάνω στα υπό συζήτηση θέματα και η οποία θα παρουσιάζεται και θα συζητείται στο ετήσιο FORUM.

Φέτος, θα τεθούν, λοιπόν, τα θεμέλια, ώστε, σε ετήσια βάση, να επαναλαμβάνεται το FORUM, με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών εκπροσώπων της ελληνικής Πολιτείας και των επικεφαλής των ξένων εταιρειών στην Ελλάδα, καθώς και η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

«Κάντο όπως ο Μακρόν»…*

Στις αρχές του 2018, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, κ. Emmanuel Macron, προσκάλεσε στις Βερσαλλίες 140 CEOs ξένων πολυεθνικών εταιρειών, παρουσία 15 Υπουργών του (!), για να μοιραστεί μαζί τους το όραμά του για τη Γαλλία ως ελκυστικό προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ιδού, λοιπόν, ο δρόμος και για την Ελλάδα.

Ναι, η Ελλάδα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει προορισμό ξένων άμεσων επενδύσεων!

Αυτή είναι, άλλωστε, και η επιθυμία των στελεχών των ξένων εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα μας. Να πείσουν, δηλαδή, τις μητέρες – εταιρείες να τοποθετήσουν την Ελλάδα στον χάρτη των πιθανών επενδύσεών τους.

Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει και η Πολιτεία να κατανοήσει τις ανάγκες τους, να εγκύψει στις ανησυχίες τους και, κυρίως, να εφαρμόσει τις προτάσεις των ξένων εταιρειών, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση του πλαισίου για την υποδοχή ξένων επενδύσεων στη χώρα.

Σε έναν διάλογο καλοπροαίρετο, χωρίς ωραιοποιήσεις ή ατεκμηρίωτη κριτική και, κυρίως, με θέσεις και προτάσεις ένθεν κακείθεν, για να πάει η Ελλάδα μπροστά και μακριά!

*Ανδρέας Γιαννόπουλος,

Ιδρυτής «InvestGR – ΞΕΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»