ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα θα «μεταμορφώσει» τους εφήβους του σήμερα στους ηγέτες του αύριο

Πώς ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα θα «μεταμορφώσει» τους εφήβους του σήμερα στους ηγέτες του αύριο

Στη σύγχρονη ανταγωνιστική εποχή, οι μαθητές καλούνται από πολύ νεαρή ηλικία να αποκτήσουν γνώσεις και να εξασκήσουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αναπτύξουν μία πολύπλευρη προσωπικότητα, να εξελιχθούν επαγγελματικά και να αναδειχθούν στους αυριανούς ηγέτες. 

Kαινοτόμα προγράμματα μπορούν να τους βοηθήσουν να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους, μέσα από βιωματικές εμπειρίες που συνδυάζουν από data analysis και διαλογισμό, μέχρι μαθήματα ρομποτικής και κινηματογράφου. Τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα στους νέους και πώς μπορεί να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ηγεσίας;

Μία διαφορετική εκπαιδευτική εμπειρία

Δεν είναι εύκολο για έναν έφηβο να δεχτεί να παρακολουθήσει ένα οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, πόσο μάλλον τους καλοκαιρινούς μήνες. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες και εναλλακτικά προγράμματα που αξίζουν την προσοχή μας και μπορούν να ενθουσιάσουν τους εφήβους και να κάνουν το καλοκαίρι τους ενδιαφέρον με έναν διαφορετικό τρόπο έξω από τα συνηθισμένα. Ένα από τα πιο καλά οργανωμένα και πρωτότυπα προγράμματα είναι το Pierce Leadership Academy, και αυτό διότι αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση.

Απευθύνεται σε νέους από 13 έως 17 ετών, διαρκεί τρεις εβδομάδες και αποτελεί ένα καλοκαιρινό βιωματικό αγγλόφωνο πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Pierce – Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, τους προσφέρει τη δυνατότητα, όχι μόνο να παρακολουθήσουν μαθήματα, αλλά και να συμμετάσχουν ενεργά σε εργαστήρια, προσομοιώσεις, εποικοδομητικές συζητήσεις και εκπαιδευτικές εξορμήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν περιοχές ενδιαφέροντος, να εκτεθούν σε νέα γνωστικά αντικείμενα και επιστήμες, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς της ηγεσίας.

Β

Ανάπτυξη δεξιοτήτων και ανακάλυψη ταλέντων

Αναμφισβήτητα, η εφηβεία αποτελεί μία περίοδο προσωπικής αναζήτησης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι νέοι ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και διαμορφώνουν την προσωπικότητά τους. Προκειμένου να τους βοηθήσουμε στο ταξίδι τους προς την ενηλικίωση πρέπει να τους προσφέρουμε πλήθος ερεθισμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα με ένα ολιστικό πρόγραμμα, όπως αυτό που προτείνει το Pierce Leadership Academy, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα αντικείμενα: STEM, Mediation and Social Change, From Humanism to Leadership, DramArting.

Στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων, οι συμμετέχοντες θα ακολουθήσουν την ενότητα της επιλογής τους, ενώ την τρίτη και τελευταία εβδομάδα, θα ενθαρρυνθούν να δουλέψουν μαζί, να μεταφέρουν γνώση, να αλληλεπιδράσουν, να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα αυτών των τεσσάρων ενοτήτων και να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους στον πραγματικό κόσμο. Έτσι, αφού γνωρίσουν πλήθος αντικειμένων, θα ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και αργότερα θα ακολουθήσουν την κατεύθυνση που τους εμπνέει και τους ταιριάζει περισσότερο.

Γ

Κατανόηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων

Αρκετές φορές, οι γονείς τείνουν να είναι υπερπροστατευτικοί και να στερούν από τα παιδιά τους την ευκαιρία να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που τα αφορούν. Δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν μόνα τους δύσκολες καταστάσεις και να βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην πιστεύουν αρκετά στον εαυτό τους και να μην είναι αρκετά προετοιμασμένα να βγουν στον «πραγματικό» κόσμο των ενηλίκων. Υπάρχει τρόπος να καλλιεργήσουμε την αυτοπεποίθησή τους;

Αποκτώντας τις κατάλληλες δεξιότητες, οι νέοι αποκτούν αυτοπεποίθηση και μαθαίνουν να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις. Μαθαίνουν να σκέφτονται κριτικά και να παίρνουν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα. Ένα πρόγραμμα όπως το παραπάνω, μπορεί να τους βοηθήσει ουσιαστικά να υπερβούν τον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτογνωσία, να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους και να γίνουν λίγο πιο ώριμοι και υπεύθυνοι. Κάπως έτσι, τους είναι πιο εύκολο να κατακτήσουν κάθε τους στόχο, γεμάτοι σιγουριά και να μετατραπούν στους αυριανούς ηγέτες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Δ

Βελτίωση της αγγλικής γλώσσας

Αναμφίβολα, τα αγγλικά θεωρούνται απαραίτητο προσόν στη σύγχρονη εποχή και προσφέρουν αναρίθμητες επιλογές τόσο στους νέους που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, όσο και σε εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν μία διεθνή καριέρα και να δοκιμάσουν την τύχη τους στο εξωτερικό. Το Pierce Leadership Academy αποτελεί ιδανική ευκαιρία, για όσους θέλουν να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να τους δώσουν τη δυνατότητα να βελτιωθούν σημαντικά, χωρίς να αισθάνονται ότι περνούν το καλοκαίρι τους κάνοντας μαθήματα αγγλικών.

Και αυτό διότι, πέρα από τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στην αγγλική γλώσσα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν γνωριμίες και να αναπτύξουν δεσμούς με Έλληνες και ξένους συνομηλίκους τους. Πιο συγκεκριμένα, στο φετινό Pierce Leadership Academy θα πάρουν μέρος 15 μαθητές από την Αμερική, υπότροφοι του Jack Kent Cooke Foundation. Πρόκειται για άριστους μαθητές που, μέσα από την εμπειρία τού εν λόγω προγράμματος, θα γνωρίσουν καλύτερα την Ελλάδα και το Pierce, και θα συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι, για παιδιά που βρίσκονται εκτός Αθήνας, υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας στις υπερσύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις του Κολλεγίου. Περισσότερες πληροφορίες για τις εγγραφές και το πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ