Manager of the Year 2017 ο Οδυσσέας Αθανασίου της LAMDA Development

Ο Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development AE, ανακηρύχθηκε από την Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) Manager of the Year 2017, στη 16η Τελετή Απονομής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στο Περιστύλιο του Ζαππείου.

Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, αναφέρθηκε σε δύο βασικές αξίες. Αυτές τις Αριστείας και του Εθελοντισμού, με αναφορές στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες (Ζάππα, Τοσίτσα, Αρσάκη, κ.ά) αλλά και στους σύγχρονους (Ωνάση, Νιάρχο κ.λπ.) που μας άφησαν παρακαταθήκη μεγάλα έργα και υποδομές που αξιοποιήθηκαν, αλλά διακινδυνεύεται ο χρόνος ζωής τους από τη νοοτροπία που μας διακατέχει σαν λαό. Αναφέρθηκε, ακόμα, στη δύναμη του εθελοντισμού που ενδυναμώθηκε κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, εντοπίζοντας ωστόσο ξανά ένα συμπεριφορικό γενικότερα πρόβλημα. Στην ΕΕΔΕ, κατέληξε, που είναι κατ’ εξοχήν εθελοντικός οργανισμός, πιστεύουμε στον Εθελοντισμό και στην Αριστεία και θα συνεχίσουμε το έργο μας προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις.

Χαιρετισμό στην Τελετή Απονομής του βραβείου Manager of the Year 2017 απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο φετινός νικητής του βραβείου κατέχει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη LAMDA Development για δέκα χρόνια. Ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου παραλαμβάνοντας το βραβείο, ευχαρίστησε την ΕΕΔΕ για την αναγνώριση της επιτυχημένης πορείας του και τους εργαζομένους της LAMDA Development, οι οποίοι, αποτελούν την καρδιά της εταιρείας. Τόνισε πως η LAMDA Development βρίσκεται στη σημερινή θέση χάρη στην απόλυτη στήριξη του ομίλου Λάτση και θα παραμείνει πιστή στις αξίες της εξωστρέφειας, της αξιοπιστίας και της καινοτομίας, αρχές που διέπουν την εταιρική της φιλοσοφία. Αναφορικά δε, με τους πυλώνες αξιών της εταιρείας, τόνισε τη σημασία που έχει η εξέλιξη, λέγοντας χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι η εξέλιξη είναι κάτι το οποίο μπορεί να σε ανεβάσει πάρα πολύ ή να σε αφήσει πίσω. Αλλά κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Και πιστεύω επίσης ότι η αλλαγή μπορεί και πρέπει να ληφθεί ως ευκαιρία και όχι ως απειλή».

Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου εξέφρασε επίσης τις πεποιθήσεις του σχετικά με το Management και τη διοίκηση των επιχειρήσεων όπως διαμορφώνονται σήμερα, «πιστεύω ότι έχουμε περάσει διεθνώς σε μια εποχή όπου σημειώνονται τεκτονικές αλλαγές στην οργάνωση και διοίκηση των ανθρώπων. Η επιχείρηση είναι άνθρωποι, όποιος δεν το πιστεύει αυτό είναι θέμα χρόνου να το καταλάβει με άσχημο τρόπο» και πρόσθεσε, «σε μία περίοδο εξελίξεων στην τεχνολογία, όχι αυτής καθ΄ αυτής, αλλά μέσω των αλλαγών που αυτή έχει επιφέρει στην επικοινωνία, ο καθένας μας δουλεύει όλο και περισσότερο και διαφορετικές ώρες και από διαφορετικά μέρη ίσως και πολλαπλά μέρη. Αφενός λόγο αυτής της αλλαγής, αφετέρου λόγω μιας νέας γενιάς που έχει περάσει στο εργατικό δυναμικό - τους κάτω από 35 - οδηγούμαστε σε μία νέα νοοτροπία και σε μια κατάσταση πραγμάτων, όπου το ταλέντο και η απόκτηση δεξιοτήτων θα κάνει τη διαφορά».

Κατά τη διάρκεια της 10ετούς θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος της LAMDA Development κατάφερε, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, να επιτύχει ρεκόρ κερδοφορίας τα τέσσερα τελευταία χρόνια και να εδραιώσει την εταιρεία ως ηγέτιδα της αγοράς. Το να αφουγκράζεσαι ουσιαστικά τις ανάγκες όλων των εμπλεκομένων μερών σε κάθε είδους συνεργασία, καθώς και το χτίσιμο εμπιστοσύνης σε κάθε σχέση αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά επιτυχίας, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντικότητα των διεθνών συνεργασιών. Μέσω στρατηγικών κινήσεων εξωστρέφειας, επετεύχθησαν διεθνείς συνεργασίες με σημαντικού κύρους εταιρείες, όπως η Blackstone Group, η Värde Partners, η Dogus Group, η HSBC, η Fosun και η Eagle Hills. Η προσήλωση σε αυτή την εταιρική φιλοσοφία άνοιξε το δρόμο στη LAMDA Development για να διεκδικήσει και τελικά να αναλάβει τη πραγματοποίηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως, την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Ο κ. Αθανασίου στην ομιλία του μίλησε για αυτή την επένδυση, λέγοντας ότι το όραμα τους είναι να δημιουργήσουν κάτι που βάλει τη χώρα και πάλι στο προσκήνιο, «νομίζω ότι το Ελληνικό αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα, ότι αν πιστέψεις σε ένα όραμα με πάθος και με διάρκεια ακόμα και το πιο απίθανο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. To όραμά μας όταν ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια δεν ήταν οι αναπτύξεις που θα κάναμε, ένα ωραίο masterplan, ένα μεγάλο πάρκο ή τα αρχιτεκτονικά landmarks. Το όραμά μας ήταν να κάνουμε κάτι που θα βάλει τη χώρα μας στο χάρτη ξανά εκεί που πιστεύουμε ότι μας αξίζει να βρεθούμε και πάλι».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του:

Τη λαμπρή Τελετή Απονομής παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 προσκεκλημένοι, μέλη της ΕΕΔΕ, επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.

Χορηγοί της Τελετής Απονομής του βραβείου Manager of the Year 2017 ήταν οι Edenred, EFG Eurobank, ManpowerGroup Ελλάδας, Παπαστράτος και Pharmathen. Υποστηρικτές: Κανδαράκης και Xerox. Χορηγοί Επικοινωνίας: Adbusiness, Business News Magazine, CSR Review, Retail Business, Ναυτεμπορική και Manager. Χορηγοί Διαδικτυακής Επικοινωνίας: Advertising.gr, BusinessNews.gr, csrnews.gr, European Business Review και naftemporiki.gr.

Λίγα λόγια για τον Οδυσσέα Αθανασίου

Πέραν της θητείας του στη LAMDA Development, ο Οδυσσέας Αθανασίου έχει πολυετή εμπειρία σε σημαντικές διοικητικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στην εννεαετή καριέρα του στις Η.Π.Α., εργάστηκε για την Ernst & Young και την Emerson Electric. Έχει διατελέσει CFO της Diageo Hellas, με περιοχή ευθύνης την Ελλάδα και την Τουρκία, CFO Δυτικής Ευρώπης στην Βarilla, με έδρα το Παρίσι και CFO Ελλάδος στην τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν. Στις εταιρείες αυτές, διετέλεσε και μέλος του Δ.Σ.

Είναι κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin with honors. Συμμετέχει ενεργά σε συνέδρια, ομιλίες και συζητήσεις που αφορούν στην ανάγκη αναδιαμόρφωσης της οικονομίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα, και του Real Estate1. Επιπλέον, μέσα από πλούσια αρθρογραφία (Economist κ.α.) αναλύει τις εξελίξεις και επενδυτικές προοπτικές για την Ελλάδα και την παγκόσμια οικονομία. Τέλος, είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του ΣΕΒ, του ΣΕΛΠΕ, της Συμμαχίας για την Ελλάδα (ιδρυτικό μέλος) και της επιτροπής του TEDX Academy Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης