ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

CR Index & CRI Pass: Διακρίσεις σε 12 εταιρείες για την Εταιρική Υπευθυνότητα

CR Index & CRI Pass: Διακρίσεις σε 12 εταιρείες για την Εταιρική Υπευθυνότητα

Οι δώδεκα εταιρείες που παρουσίασαν εξαιρετική επίδοση το 2017, εφαρμόζοντας υπεύθυνες πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), σύμφωνα με τον CR Index, τον Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης και το CRI Pass, το πρώτο εργαλείο που «εισάγει» κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της Εταιρικής Ευθύνης, βραβεύθηκαν σε επίσημη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

Η φετινή εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία, καθώς το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης πρόσφατα συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, ως αποκλειστικός εκπρόσωπος του CR Index, σε συνεργασία με τον βρετανικό οργανισμό Business in the Community υπό τον Πρίγκιπα Κάρολο. Στα 10 χρόνια παρουσίας του στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο έχει υποστηρίξει περισσότερες από 50 εταιρείες και οργανισμούς από 12 διαφορετικούς κλάδους να οργανώσουν και να συστηματοποιήσουν την προσέγγισή τους στην Εταιρική Υπευθυνότητα, εντάσσοντας ουσιαστικά και αποτελεσματικά υπεύθυνες πρακτικές στην εταιρική τους στρατηγική. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου, μάλιστα, αποδεικνύεται πως τα κριτήρια του CRI υπερκαλύπτουν τα GRI Standards, το διεθνές πρότυπο για την έκδοση Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, καθώς και τη νέα ελληνική νομοθεσία για τη δημοσιοποίηση μη-οικονομικών στοιχείων.

Τη φετινή εκδήλωση προλόγισαν, εκ μέρους της Κυβέρνησης, η υπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, η οποία συνεχάρη τους πρωταγωνιστές της βραδιάς και όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια έχουν επενδύσει σε δράσεις και προγράμματα Εταιρικής Ευθύνης, προσφέροντας στους εργαζομένους, στην αγορά, στο περιβάλλον και στην κοινωνία. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), ενώ παρευρέθησαν περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική κοινότητα, εκπρόσωποι θεσμικών οργάνων καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Φέτος στην Ελλάδα, και μετά από την κατάκτηση των τριών πρώτων βραβείων DIAMOND από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία, τον Όμιλο ΟΤΕ και την Τράπεζα Πειραιώς τις τρεις προηγούμενες χρονιές, το Ινστιτούτο απένειμε το τέταρτο DIAMOND, την κορυφαία διάκριση του θεσμού, στην Εθνική Τράπεζα.

Παρακάτω όλες οι διακρίσεις ανά κατηγορία:

  • DΙΑΜΟND: Εθνική Τράπεζα
  • PLATINUM: WIND Ελλάς
  • GOLD: Genesis Pharma, ΔΕΠΑ Α.Ε., Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. , Pfizer Hellas, Novo Nordisk Ελλάς
  • SILVER:LIDL Hellas & ΣΙΑ ΟΕ
  • BRONZE:Αττικές Διαδρομές Α.Ε.


Τα βραβεία για τη μεγαλύτερη πρόοδο σε σχέση με την περσινή αξιολόγηση:

  • Best Progress GOLD Award: Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Το βραβείο για την καλύτερη νεοεισερχόμενη εταιρεία:

  • Best New Entry: LIDL Hellas & ΣΙΑ ΟΕ

Τιμητικές διακρίσεις ανά πυλώνα αξιολόγησης:

  • Έπαινος για την ΚΟΙΝΩΝΙΑ:WIND Ελλάς Α.Ε.
  • Έπαινος για το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:ΔΕΠΑ Α.Ε.
  • Έπαινος για το ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Pfizer Hellas Α.Ε.
  • Έπαινος για την ΑΓΟΡΑ:Αττικές Διαδρομές Α.Ε.

Οι εταιρείες J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και METLIFE ΑΕΑΖ κατέκτησαν τη διάκριση CRI Pass που διεξάγεται για 4η συνεχή χρονιά από το Ινστιτούτο για τις εταιρείες που κάνουν τα πρώτα βήματα τους στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Επίσης το Ινστιτούτο επιβράβευσε τις εταιρείες WIND Ελλάς και Genesis Pharma για τη διαχρονική συμμετοχή τους και στήριξη στο θεσμό CR Index.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Δημήτρης Μαύρος, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και στον χαιρετισμό του τόνισε: "Σήμερα το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα και βραβεύει 11 επιχειρήσεις με υψηλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβερνητικά πρότυπα. Πρέπει να τονίσω ότι έχουμε διαπιστώσει ότι οι υπεύθυνες επιχειρήσεις επιδεικνύουν καλύτερες οικονομικές επιδόσεις και επιπλέον ανακάμπτουν γρηγορότερα από την κρίση. Αυτό αποτελεί και το πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των υπεύθυνων επιχειρήσεων".

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Βράβευσης, o Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, κ. Νίκος Αυλώνας, υπογράμμισε:

"Τα τελευταία 10 χρόνια παρά την οικονομική ύφεση, περισσότερες από 50 επιχειρήσεις συμμετείχαν στον θεσμό του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης (CRI Index) που είναι διεθνώς ένα από τα πιο έγκυρα εργαλεία αξιολόγησης. Ο CRI Ιndex συνδέεται άμεσα με τα κριτήρια του GRI για τις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας καθώς και τη νέα εθνική νομοθεσία για την Εταιρική Υπευθυνότητα, ενώ ενσωματώνει πλέον την Εταιρική Υπευθυνότητα στο Διοικητικό Συμβούλιο των εταιρειών και τις σχετικές αποφάσεις του".

Τη βράβευση των εταιρειών πραγματοποίησαν οι: Δημήτρης Μαύρος και Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης, Έλενα Κουντουρά, Υπουργός Τουρισμού, Γιώργος Μοσχόβης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ), Μανόλης Παπαπολύζος, Πρόεδρος Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Klas Eric Soderquist, Associate Professor, Dept. of Management Science and Technology - Director, MBA International Program του ΟΠΑ, Νικόλαος Εμπέογλου, Πρόεδρος ΔΣ Alba.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ